Video placeholde

Jak Češi vnímají nepořádek? Třetina lidí kvůli němu špatně spí, více než polovinu uklízení nebaví

Abychom měli prostor na to, co je pro nás důležité, potřebujeme se doma cítit příjemně a mít věci na svém místě. Proto se IKEA letos zaměřila na toto téma podrobněji a ve svém novém průzkumu Život doma zjišťovala, jak Češi pořádek a nepořádek vnímají, co ho nejčastěji způsobuje a jak to ovlivňuje vztahy v domácnosti. I když více než polovina Čechů uklízí nerada, mít uklizeno je pro nás důležité. Třetina z nás má dokonce kvůli nepořádku neklidné spaní. Podrobná čísla průzkumu zjistíte v přehledném videu v úvodu článku.

Nepořádek – potýkáme se s ním doma všichni, jen pohled na něj míváme často různý. Na něčem se ale přeci jen shodneme. Pro 78 % lidí nepořádek začíná tam, kde už nemůžeme najít svoje věci. Pro 72 % je signálem k okamžitému úklidu, když věci nemáme kam odkládat. 41 % Čechů ale zároveň přiznává, že únosnost nepořádku posuzuje podle momentální nálady!

Více jak polovinu Čechů (55 %) uklízení zkrátka nebaví. Vidí v tom jen povinnost a žádnou zábavu ani odreagování. Někteří jsou proto schopni zajít až do extrému – 29 % lidí úklid odkládá až do chvíle, kdy se doma nemůžou hnout a v chaosu se jim ztrácejí věci. Uklízením strávíme denně v průměru 30 minut, o víkendu zhruba hodinu až dvě.

Odložené knihy, časopisy, letáky, psací potřeby, dětské hračky a elektronika patří podle Čechů k běžnému každodennímu nepořádku. Obvykle ho tolik neřešíme. Situace se mění, když u dveří zazvoní nečekaná návštěva. 79 % Čechů se poté vrhá na zběsilý úklid a všechny odložené a poházené věci odklízí z dohledu.

Nepořádek dělají i věci, které nemají své místo

„Naše věci mají doma obvykle své dané místo, kam patří. Ne vždy je tam máme, ale alespoň při úklidu víme, kam je dát. Z průzkumu nám vyplynulo, že více jak třetina (36 %) respondentů přiznává, že nepořádek u nich doma někdy způsobuje i to, že některé věci zkrátka nemají své stálé místo. Nevědí, kam je uložit, a tak jim kazí příjemnou atmosféru doma,“ říká Lucie Sobotková, vedoucí prodeje oddělení úložných prostor IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko. Nejčastěji jsou to elektronické nabíječky (33 %), letáky a katalogy (30 %), kabely (20 %), dopisy, pohledy a přáníčka (20 %) a suvenýry (19 %). Díky tomu, že jsou tyto věci neuspořádané, tak dělají nepořádek častěji než jiné věci.

A co by Čechům dělání pořádku nejvíce usnadnilo? 58 % z nás by pomohlo více úložných prostor nebo jejich lepší řešení (46 %). A samozřejmě také mít méně věcí (40 %) nebo větší byt či dům (32 %). 38 % Čechů upřednostňuje domácnost zařízenou v duchu minimalismu. Mají, nebo by si alespoň přáli mít toho méně. Nejvíce se to týká rodin s malými dětmi (45 %). Naproti tomu studenti (39 %) a singles (40 %) rádi osobní předměty a vzpomínky sbírají a doma si je vystavují.

K šílenství nás dohání lepkavá podlaha

Celých 60 % Čechů má pocit, že doma nikdo neuklidí lépe než oni sami. To platí hlavně o ženách. Muže zase rozčiluje, když jsou ženy posedlé uklízením. Je ale jeden druh nepořádku, který muže rozčiluje mnohem více než jejich polovičky. Jsou to rozházené dětské hračky na podlaze.

I když Češi nenacházejí v úklidu žádnou zvláštní zálibu, nepořádek se odráží na tom, jak se cítí. Zhruba třetina Čechů (32 %) je dokonce večer před spaním nervózní, když nemá uklizeno. A co nás spolehlivě rozpálí doběla? Jednoznačně vede lepkavá podlaha, dále použité kapesníčky povalující se kolem a špinavé oblečení na podlaze.