Video placeholde

Záznam brutálního napadení v Paříži obletěl svět. Francie se bouří vůči násilí na ženách

Francie je na nohou kvůli brutálnímu napadení dvaadvacetileté Pařížanky, která se na ulici postavila vůči obtěžování. Kolemjdoucí muž na nic měl pohvizdovat a mít vůči ní nemístné poznámky. Poté, co se slovně ohradila, hodil po ní popelník a posléze ji praštil do obličeje. Vše zachytila bezpečnostní kamera. Veřejnost i politici nyní volají po změně společenského diskurzu v zemi.

Záběry z bezpečnostních kamer ukazují míjející se ženu a muže na ulici před pařížskou kavárnou. Dotčená Marie Laguerreová vypověděla, že muž s černou taškou přes rameno, kterého se zatím nepodařilo identifikovat, na ni pohvizdoval, trousil vulgární zvuky a vše doplňoval sprostými poznámkami.

Když se Laguerreová vůči jeho chování ohradila francouzským „Ta guele!“ – „Drž hubu!“, sebral muž z blízkého stolku popelník a mrštil jím směrem k ženě. Těžký předmět jen o kousek minul její hlavu. Muž se poté rázným krokem vydal k ní a praštil jí do obličeje takovou silou, že Laguerreová upadla na plexisklo chránící zahrádku kavárny.

Po útoku následovala reakce některých návštěvníků kavárny. Jeden muž s sebou dokonce na cestě k agresorovi vzal židli, se kterou mu chtěl čelit. Pachatel nicméně rychle odkráčel pryč.

Poté, co Marie Laguerreová zveřejnila záznam incidentu na sociálních sítích, strhla se lavina všeobecného pobouření a solidarity. V reakci na útok na dvaadvacetiletou studentku architektury tweetovala například starostka Paříže Anne Hidalgo: „Absolutní solidarita! Děkuji Marii Laguerreové za její odvahu. Stop obtěžování!“

Ministryně pro rovnoprávnost Marlene Schiappa reagovala slovy: „Je zcela nepřípustné, aby byly v roce 2018 ve Francii ženy atakovány na ulicích, protože odmítají být uráženy. Jedná se o fundamentální součást svobody.“ Byla to právě Schiappa, která letos prosadila zákon, který obtěžování na veřejném prostoru pokutuje.

Pod hashtagem #BalanceTonPorc (NabonzujSvojePrase) se nyní Francouzky na sociálních sítích svěřují se svými příběhy. Množství příspěvků naznačuje, že případ Marie Lagguerreové rozhodně není ojedinělý. S násilím v reakci na ohrazení se vůči obtěžování se setkávají francouzské ženy na ulicích dnes a denně.