Video placeholde

Je důležitá marináda a z jakého masa dělat burger? Zdeněk Pohlreich radí, jak správně grilovat

Grilování se může zdát jako způsob, kterým nemůžete na mase nic zkazit. Položíte na gril kus steaku a za dvacet minut máte hotovo. Grilování ale začíná už v obchodě správným výběrem masa. Jak vybrat kvalitní maso, na kterém toho nejde moc zkazit, a jsou vůbec marinády důležité? Podívejte se na video a nechte si poradit od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Jak vybrat maso na gril

Důležitá je především čerstvost. Maso i tuk na něm by měly mít hezkou barvu a maso by rozhodně nemělo lepit nebo být cítit. Při grilování je důležité plánovat. Měli byste už před nákupem vědět, co budete připravovat a mít představu, jak na to. Podle toho i lépe odhadnete množství nakoupeného masa.

Maso na gril, které se vždycky povede

Ideální je začít u mletého masa nebo masa, které se nedá příliš vysušit, jako je například krkovička, vepřová kotleta. Jednoduché na přípravu je také celé kuře. Zpravidla s rostoucí cenou masa je jeho příprava náročnější.

Marináda na maso: je důležitá?

Je potřeba si uvědomit, že marinádou ze špatného masa dobré neuděláte. Marináda je skvělá věc na dochucení dobrého masa nebo jeho chuťové obměny, ale není to způsob, jakým případně zkažené maso zachránit. Maso v marinádě navíc nemusí dlouze ležet, stačí ho jen před grilování nebo po něm lehce potřít.

Kupované mleté maso na burger

Stále ještě přetrvává názor, že kupované mleté maso je méně kvalitní nebo ošizené, což už dávno není pravda. Velké masozávody si vzhledem k normám dnes nemohou dovolit produkovat nekvalitní maso nebo maso pocházející ze špatných hygienických podmínek. Na dobrý burger je potřeba  především mleté maso s určitým podílem tuku, který dodá burgeru šťavnatost a chuť. Standardně se v určitém poměru mele například ramínko s kýtou.