Video placeholde

Trump si v živém vysílání spletl země. Tvrdil, že rakety, které bombardovaly Sýrii, poslal do Iráku

Americká televize Fox News měla před pár dny ve svém programu zařazeny rozhovory s významným hostem. Do jejího studia přišel na pozvání Donald Trump, aby mluvil o okolnostech bombardování Asadových vojáků v Sýrii. Dopustil se přitom těžko uvěřitelného karambolu, když si spletl zemi, do níž vlastně rakety poslal. 

Americká televize Fox News má pravidelný ranní pořad nazvaný „Mornings with Maria“, volně přeloženo jako „Rána s Marií“ či „Vstávejte s Marií“. Moderátorka Maria se ptá významných hostů na aktuální dění, před čtyřmi dny to byl Donald Trump. Ten své interview dokonce avizoval na svém oficiálním twitterovém účtu.

Jenže během krátkého rozhovoru se Donald Trump poměrně významně ztrapnil. Vychvaloval sice čokoládový dort, na kterém si pochutnával s čínským prezidentem, ovšem správně říct zemi, do níž poslal rakety krátkého doletu, už říct nedokázal. „Zrovna jsme večeřeli s [čínským] prezidentem Si Ťin-pchingem. Přinesli nám ten nejkrásnější čokoládový dortík, jaký jste kdy viděli. Prezident Si Ťin-pching si to velice užíval,“ popisoval Trump. Na to se moderátorka usmívá a pokyvuje hlavou. Představme si tyto dvě hlavy státu, jak si pochutnávají na čokoládovém dortíku, Trump situaci popisoval opravdu sugestivně, až do chvíle, kdy se snažil začít tvářit a mluvit vážněji. „V tu chvíli mi přinesli zprávu od generality,“ uvedl Trump. „Lodě jsou naložené a uzamčené – co máme dělat?“ ptali se generálové Trumpa. „V tu chvíli jsme se rozhodli, že vyšleme namířených 59 střel do Iráku,“ zakončil Trump. „Do Sýrie,“ zamračila se moderátorka Maria. „Ano, jistě, do Sýrie,“ zamračil se na to Trump a k věci se už ani jeden nevrátil. Úryvek z rozhovoru s Trumpem však mezitím začal kolovat po internetu a Trumpovi vysloužil mezinárodní ostudu. K věci se však dále nijak nevyjádřil. 

Donald Trump před šesti dny schválil vyslání 59 křižujících střel typu Tomahawk, aby zasáhly Asadovy vojenské základny v Sýrii. Tomahawky jsou jedny z nejběžnějších typů střel, které vlastní americké námořnictvo. Je možné je odpalovat z lodí, ale také z ponorek nebo dříve z nákladních aut. Incident vyostřil již tak dost napjaté rusko-americké vztahy, u nichž se přitom široce očekávalo po Trumpově nástupu zlepšení. Tomu ale zatím nic nenasvědčuje, a i proto zřejmě Trump nezrušil (na rozdíl od Borise Johnsona) svou cestu do Moskvy.