Video placeholde
Turecká posádka aerolinií pomohla na svět zdravé holčičce
Turecká posádka aerolinií pomohla na svět zdravé holčičce
Dítě se narodilo během letu na palubě letadla
Dítě se narodilo během letu na palubě letadla
Turecká posádka aerolinií pomohla na svět zdravé holčičce
6
Fotogalerie

Matka porodila zdravé dítě za letu ve výšce 13 tisíc metrů, na svět mu pomohly letušky

Ve výšce necelých třinácti tisíc metrů se včera odpoledne narodilo zdravé dítě. Na svět mu pomohla posádka tureckých aerolinií, která také příběh o porodu za letu zveřejnila. Novorozeně přišlo na svět během cesty mezi Guineou a Burkina Fasem. 

Podle zprávy tureckých aerolinek jsou matka Nafi Diabyová i její novorozená dcerka Kadiju v pořádku. Ihned po přistání v Ouagadougou v Burkina Fasu je odvezla sanitka do nemocnice, žádné zdravotní komplikace ale nenastaly ani přes neobvyklé podmínky, za nichž porod probíhal. 

Jedna z letušek si všimla, že u ženy začínají porodní bolesti, a společně s několika pasažéry se paluba letadla dočasně proměnila v porodní sál. Na palubě sice nebyl lékař, i tak ale probíhal porod bez komplikací. Z fotografií je patrné, že žena ležela na sedačce pro tři osoby, které zřejmě uvolnili ostatní pasažéři. Po úspěšné operaci se pak celá posádka vyfotografovala.

Zajímavá může být otázka, jaké státní občanství dítě narozené za letu přijme. První možností je pochopitelně převzít občanství po matce. Druhá možnost ale také existuje: může totiž být i občanem státu, nad kterým letadlo zrovna prolétalo.

Turkish Airlines neuvedly, v kolikátém týdnu těhotenství osmadvacetiletá Nafi Diabyová byla. Porod ale zřejmě proběhl předčasně. Většina aerolinií na problém cestování těhotných žen myslí. Některé například požadují, aby ženy, které již překročily 28. týden těhotenství, dodaly aerolinkám potvrzení od lékaře, kde bude uveden termín porodu. Aerolinky pak většinově považují 36. týden těhotenství ženy za pomyslnou hranici, během níž už nepouští budoucí matky na palubu.