Video placeholde

Zeď s Mexikem bude, nový boj s hackery a útok na CNN. Podívejte se na to nejdůležitější z Trumpova projevu

Budoucí prezident Spojených států Donald Trump přednesl poprvé od svého zvolení veřejný projev. V něm zopakoval několik tvrzení ze svého volebního programu, objasnil, kdo teď povede jeho firmu a na co se pod jeho vedením zaměří vláda. Podívejte se na ty nejdůležitější momenty jeho hodinové řeči s českými titulky.

Zruším ObamaCare, firmu převezmou synové a postavím zeď na hranici s Mexikem. Donald Trump začal svůj projev hodně ostře. Zatím nespecifikoval, čím ObamaCare nahradí, ale mělo by se tak stát ještě v roce 2017. Co nejdříve chce také začít s výstavbou zdi, na niž už jeho viceprezident Mike Pence shání potřebná povolení. I když Trump mexické kompenzace blíže nespecifikoval, tvrdí, že jižní soused USA bude výstavbu nějak kompenzovat.

Donald Trump rozhodně nehodlá v úřadu prezidenta zahálet. Během prvních 90 dnů chce představit novou strategii pro boj s kybernetickými útoky. USA nyní prý hackuje každý včetně Ruska a Číny.

Své přátelství s Vladimirem Putinem bere jako výhodu, protože Rusko vnímá jako klíčového spojence pro boj s Islámským státem.

V závěru své řeči ještě okřikl reportéra CNN. Důrazně mu řekl, že mu nebude na nic odpovídat, protože televizní stanice podle něj vytváří falešné zprávy. Poslední slova pak patřila mezinárodnímu respektu ze strany ostatních světových velmocí a ujištění, že nyní budou USA respektovány mnohem víc, než tomu bylo za předchozí vlády.