#IceBucketChallenge

#IceBucketChallenge Zdroj: youtube.com

Po sociálních sítích koluje nová výzva, tentokrát pro dobrou věc

Až vám přijde výzva na Facebooku, neváhejte. Natočte video, nominujte další z přátel a nezapomeňte svůj výkon sdílet. Důležité je označit nahrávku hashtagem #‎IceBucketChallenge‬ - na podporu lidí, kteří trpí onemocněním ALS (amyotrofická laterální skleróza).

Úkol je snadný. Vezmete si kýbl nebo jakoukoliv jinou větší nádobu, nasypete do něj/ni hromadu ledu a nalijte vodu. Přijmete výzvu, nominujete další a celý obsah nádoby si vylijete na hlavu. Nesmíte samozřejmě zapomenout celý akt natočit a zasdílet.

Videa mají pomoct právě nemocným lidem. Pokud vám přijde výzva a vy ji z jakéhokoliv důvodu do 24 hodin nepřijmete a úkol nesplníte, zavazujete se k darování 100$ na charitu ALS. Informaci přinesl web buzzfeed.com.

Do výzvy se zapojila většina lidí ze Spojených států, mezi nimi například i starosta Bostonu, Marty Walsh, bostonská policie nebo třeba trenér amerického fotbalu týmu Virginie. Pořádají i hromadné výzvy - v Bostonu si na sebe kýbl plný ledu a ledové vody vylilo 200 lidí najednou. 

ALS je neurodegenerativní onemocnění mozku. Způsobuje degeneraci a ztrátu mozkových a spinálních motoneuronů, tj. buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. Kvůli tomu dochází k postupné svalové slabosti až atrofii. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován, při zachování psychických a mentálních schopností. Etiologie onemocnění není známá. Lidé se proto tímto snaží, aby se nemoc dostala do povědomí široké veřejnosti a lidem bylo pomoci.

Původně byla výzva pouze záležitostí golfistů. Pouhý golfový fenomén. Stal se z něj projekt pro dobrou věc.

 Na výzvy se podívejte zde:

Starosta Bostonu, Marty Walsh