beat it Michael Jackson

beat it Michael Jackson Zdroj: YouTube.com

Hity v mnoha podobách – I. díl: Beat It, rocková pecka Michaela Jacksona

Michael Jackson (1958 – 2009) je jednou z největších postav historie světového popu. Jeho výjimečný rozsah, frázování a cit pro hudbu, neměly obdobu. Píseň „Beat It“ znamenala sjednocení vyznavačů různých žánrů do jednoho celku. Jak vznikla a jaké měla následovníky?

Beat It najdeme na nejúspěšnějším albu Michaela Jacksona Thriller z roku 1982, které bylo nadupané hity. Tehdejší Jacksonův producent Quincy Jones chtěl na desku nějaký rockový song. Jackson vycházející z černošské hudby si s úkolem poradil. „Chtěl jsem napsat rockovou píseň, kterou bych si sám koupil, ale trochu jinou, než jsem slýchával v rádiích,“ řekl k tomu sám Jackson. Tak vzniklo Beat It.

Na nahrávce se podíleli členové rockové formace Toto a především kytarista Eddie Van Halen, který přispěl dnes už legendárním sólem. Eddie za to údajně nic nechtěl, udělal to díky přátelství s Quincym Jonesem. Píseň byla nesmírně populární a především díky ní se stal Jackson prvním černochem, který byl běžně hraný na hudební stanici MTV.

Zde je verze Michaela Jacksona:

Jak je zvykem, každý slavný song je výzvou pro mladší umělce, kteří si s ním chtějí trochu pohrát. Jak se to povedlo dalším skupinám a zpěvákům?

Beat It a skupina Jameson

Jameson je americká metalcorová kapela z Kalifornie. Vznikla v roce 2006 a o dva roky později se odhodlala přetvořit klasiku krále popu a řádně ji přitvrdit. Vokalista dává svým hlasivkám co proto a dvojkopák bubeníka s hutným zkreslením elektrických kytar potěší fanoušky tvrdší muziky. Kapela jede suverénně a vůbec se s tím nemaže, ovšem kamenem úrazu je instrumentální část, kde v originále kraluje slavný Eddie Van Halen. Posuďte sami:

Beat It a skupina Fall Out Boy

Další americkou kapelou, která se pustila do předělávky písně, je pop-punková stálice Fall Out Boy. Vznikla v roce 2001 v Chicagu a získala za svou kariéru mnoho ocenění. V roce 2008 si pozvali kytaristu Johna Mayera a nahráli celkem povedený cover. Zpěvák kapely Patrick Stump je důkazem, že i pro kvalitního zpěváka je Michael Jackson oříškem. Beat It je song, kde nejde příliš experimentovat, pánové však do písně vtiskli svou tvář a potěší i sólo Johna Mayera, který se nesnažil kopírovat Van Halena a part zahrál po svém a na jedničku.

Beat It a skupina Pierce The Veil

Pierce The Veil je další kapela z Kalifornie, která v roce 2008 předělala Jacksonovo dílo. Založili ji bratři Fuentesovi v roce 2006 a jejich styl by se dal nazvat jako post-hardcore. Vokalistou je jeden z bratrů Vic, kterému z uvedených zpěváků sedl song asi nejlépe. Zdá se však, že sólo je pro mnohé velký problém a kapely se s tím vypořádali všelijak. Jak se to povedlo jim?

Beat It a kytarista Yngwie Malmsteen

Yngwie Malmsteen je jeden z nejlepších kytaristů světa a jeho písně jsou propracovaná heavy-metalová veledíla. Švédský rodák a člen Satrianiho superskupiny G3 se však spojil s legendárním zpěvákem Timem Owensem (ex-Judas Priest) a potvrdil, že když se sejdou dobří umělci, výsledek nemusí být vždy dobrý. Malmsteen hraje svůj standard, jak se rozjede, nedokáže zastavit a neustále zrychluje. Směsice zběsilých tónů se pro tuto píseň příliš nehodí, ale na své si někteří fanoušci přijdou. Co ale předělávku mimořádně shazuje, je hlasový projev Owense. Z nahrávky je patrné, že skladba byla nad jeho síly. Onoho známého „tahání kočky za ocas“ se nevyvaroval.

Beat It a Sungha Jung

Sungha Jung je jedna z internetových youtube hvězdiček. Tento talentovaný jihokorejský kytarista je známý předěláváním světových hitů do akustické podoby. Drtivou většinu aranžmá si dělá sám a i přes svůj nízký věk (17 let) se vyrovná mnohem starším a zkušenějším kytaristům. Beat It nahrál v roce 2010 a v jeho podání je skladba relaxační záležitostí, která neurazí a rozhodně zaujme.