Video placeholde

Na poradě bez kalhot nebo rovnou na záchodě? Že vám se to nestane? Na homeofficu je mozek nevyzpytatelný

Na internetu se začínají množit záznamy z nepovedených videoporad. Lidé se v konferenčních videohovorech objevují nazí, zapomínají, že kamera je zapnutá, a dělají tedy věci, které by normálně nedělali. Dává to smysl. Narůstající trend homeofficů kvůli pandemii koronaviru v kombinaci s dlouhodobým setrváním doma je pro tyto situace prostě ideálním podhoubím. A když už vás nezklame váš vlastní mozek, selže naopak technika anebo se do vysílání neplánovaně zapojí váš spolubydlící, někdo z rodiny nebo domácí mazlíček.

Zhlédněte například video v úvodu článku. V prvním klipu proběhne videoporada správně, ovšem po rozloučení nikdo hovor nevypne, a tak brzy 3 ze 4 účastníků zjistí, že jejich nic netušící kolega se hovoru účastní v trenkách, a co hůř – že ho po delším sezení začala svědit kůže na zadních částech těla.

 V druhém klipu účastnice videohovoru posune laťku ještě o něco dál a dojde si během porady na toaletu. Je pochopitelné, jak k tomu došlo – tak dlouho byla na poradě pasivním účastníkem a v podstatě jen „sledovala video“, až zapomněla, že kamera funguje oboustranně a že by tedy na svém konci měla dodržovat alespoň základní společenské normy. Sice si po usazení na toaletní mísu po pár vteřinách svou chybu uvědomila, škoda však byla již napáchána.

Pokud váš videohovor není pracovní, ale naopak chcete v této nelehké době vidět celou svou rodinu, dbejte na to, abyste na začátku pro jistotu všechny představili. Trapná situace totiž nastane, když babička na obrazovce nepoznává dlouholetého rodinného známého a ten poté musí nahlas a zřetelně hláskovat své jméno (viz třetí klip).

Různé kratochvíle zažívají i učitelé. Vyzařovat přirozenou autoritu na své žáky totiž není tak jednoduché, pokud nejsou s vámi v jedné místnosti, ale naopak sedí doma u svého počítače a napadá je tisíc způsobů, jak vám výuku narušit. Od obyčejného vyrušování až po potahování marihuanového dýmu z růžového bonga – škála školské nápaditosti je rozmanitá a co s tím v tu chvíli máte dělat?

Říkáte si, že vám se tohle stát nemůže? Nikdy byste si na videoporadě na záchod nesedli? A co když už jste rok doma, na telefonu často sledujete videa a pak přijde videoporada, která trvá hodinu, vy ji pasivně sledujete na telefonu a při tom děláte jiné věci? Určitě by vás váš mozek také nemohl překvapit?