Výukové kurzy pro úředníky nejsou ničím neobvyklým.

Výukové kurzy pro úředníky nejsou ničím neobvyklým. Zdroj: Profimedia

Když zaměstnanci i úředníci usedají do lavic aneb Desítky tisíc lidí ročně absolvují vzdělávací kurzy

Svět byznysu je neustále v pohybu. Každý den přináší změny zákonů, nové vyhlášky, technické a technologické novinky anebo inovativní manažerské postupy a techniky. Všechny je hned zachytit a uspořádat je často úkol nad síly jednotlivce. Přesto mnozí lidé bez znalosti těchto novinek nemohou fungovat a potřebují je pro svoji každodenní práci. Jim pak nezbývá nic jiného, než se na čas opět stát pomyslnými „školáky“ a absolvovat nejrůznější odborné vzdělávací kurzy, semináře nebo školení, jejichž cena se obvykle pohybuje v řádu několika tisíc korun na osobu a kde všechny tyto informace získají hezky utříděné a pohromadě. V České republice podobné akce každoročně absolvují desítky tisíc lidí.

Skladba účastníků takových školení bývá pestrá. Vedle ostřílených mazáků, kteří mají ve firmách či na úřadech odpracovány desítky let, tu nové poznatky čerpají i zástupci generace nastupující mladé krve. Nouze tu není ani o drobné živnostníky, kteří se potřebují rychle zorientovat v problematice nebo lační po aplikaci jednotlivých předpisů do každodenní praxe.

I škála oborů, které semináře a školení pokrývají, je rozmanitá a zahrnují takřka všechny odvětví národního hospodářství. Přesto podle zkušeností oslovených společností, které se zajišťováním těchto vzdělávacích akcí zabývají, je největší zájem o kurzy pro účetní a daňové poradce, mzdové účetní, personalisty, IT specialisty a manažery HR oddělení. „Vzděláváme ale také právníky, úředníky, ekonomy, finanční manažery a analytiky, kontrolory, auditory, „statutáry“, znalce, marketingové specialisty, obchodní zástupce, manažery kvality, certifikační manažery, pracovníky oddělení kvality a vývojových oddělení, technology, sekretářky, asistentky, mistry výroby, a to ze všech typů subjektů, komerčních, veřejnoprávních i nestátních neziskových, z celé České republiky bez ohledu na jejich předmět podnikání a počet zaměstnanců,“ vypočítává Zdeňka Vostrovská, zakladatelka a ředitelka společnosti 1. VOX, která na tuzemském trhu působí již od roku 1993 a patří mezi největší hráče na trhu. Například kurzy pro odbornou veřejnost a firemní kurzy pod hlavičkou této společnosti – jež obvykle bývají jako u většiny firem v této branži jednodenní, ale v nabídce není nouze i o dvoudenní – v loňském roce absolvovalo zhruba 12 tisíc lidí.

Praktická výuka

Zatímco ekonomické, daňové či právnické kurzy a semináře obvykle mají podobu přednáškových bloků, při kterých účastníci poslouchají jednotlivé řečníky a sledují jejich prezentace, dělají si poznámky a na závěr jednotlivých vystoupení či bloků se zapojují do diskuze, u počítačových kurzů jejich účastníci během přednášek a prezentací intenzivně pracují u počítačů nebo notebooků a probíranou problematiku si hned zkouší v praxi.

Děje se tak například u počítačových kurzů pořádaných společností AbecedaPC Consulting, která má ve své nabídce více než 140 kurzů, jež ročně navštíví okolo 4000 lidí. „Nejnavštěvovanější jsou školení zaměřená na kancelářské aplikace Office. Oblíbená jsou také školení grafických programů, především aplikací Adobe a Corel,“ říká obchodní zástupkyně společnosti Iva Horová. „Kromě počítačových školení nabízíme i řadu školení měkkých dovedností zaměřených především na osobní rozvoj a rozvoj týmových kompetencí. Naší specialitou jsou netradiční školení, která propojují takzvané měkké dovednosti a technické znalosti. Mezi nimi patří k nejoblíbenějším školení Prezentační dovednosti a PowerPoint nebo Cesta k osobní efektivitě,“ dodává.

Mezi nejžádanější IT zaměstnance v České republice patří programátoři. Těch je na trhu stále nedostatek a firmy jsou schopny šikovnému programátorovi nabídnout plat i přes 100 tisíc korun měsíčně. „Podle našich odhadů by český trh pojal ještě 20 tisíc programátorů. I proto většina studentů IT oborů získává uplatnění ještě při studiích,“ říká Jana Večerková, spoluzakladatelka Coding Bootcamp Praha. Kurzy této společnosti, které v minulých letech získaly řadu prestižních evropských ocenění, se od klasických jedno- či dvoudenních školení právě liší tím, že se intenzivně věnují přípravám budoucích programátorů a trvají dvanáct týdnů. „Do každého kurzu, který vyhlašujeme třikrát do roka, se vejde pouze 20 uchazečů a je o ně nemalý zájem i ze zahraničí,“ dodává Večerková.

Celý článek si přečtěte v příloze Extra v aktuálním vydání časopisu Reflex, která se věnuje vzdělávání. V příloze najdete mimo jiné články o tom, jak dnešním dětem přiblížit moderní historii na příbězích anebo o sexuální výchově ve škole.

Reflex 8/2020Reflex 8/2020|Časopis Reflex