Video placeholde

Ochrnutí pacienti začínají znovu chodit díky implantátu v páteři. Novou nadějí jsou elektrody

Medicína přichází se stále dalšími nadějemi. Tentokrát pro osoby ochrnuté od pasu dolů. Časopisy Nature Medicine a New England Journal of Medicine nedávno informovaly o tom, že tři z pěti pacientů byli po voperování implantátu s elektrodami znovu schopni chůze.

Samozřejmě medicína neslibuje zázraky. Aby ochrnutý pacient udělal první kroky, musí strávit desítky hodin tréninkem s chodítkem a s pomocí asistentů. Ani tak jejich chůze zdaleka nepřipomíná pohyb zdravého člověka. Avšak tři lidé, kteří si mysleli, že už v životě neudělají ani krok, to popisují jako úžasný zážitek.

Výzkumu, jenž probíhal na univerzitě v Louisvillu ve spolupráci s klinikou Mayo, se zúčastnila 23letá Kelly Thomasová. Dva měsíce strávila intenzívní rehabilitací. „Účast na této studii změnila můj život. Dala mi naději, ve kterou jsem po autonehodě už nedoufala,“ shrnula pacientka. „Když jsem poprvé udělala kroky bez pomoci, byl to velmi emotivní moment, na který nikdy nezapomenu. Minutu jsem chodila s pomocí a pak jsem pokračovala sama.“

I kdybych došel jen k ledničce

U dalších dvou pacientů byla studie také úspěšná. Jeff Marquis, jenž si poškodil páteř při nehodě na horském kole, je po rehabilitaci schopen chodit buď s chodítkem, anebo když jej někdo podepírá ze strany. Jered Chinnock, který měl před pěti lety nehodu na sněžném skútru, ušel během terapie více než 100 metrů. „Není to tak, že bych odložil vozík a vyrazil. Ale je tam naděje, že se tam možná dopracuju a budu moct zanechat vozíček, i kdybych si měl dojít jen k ledničce,“ řekl Chinnock pro agenturu AP.

U dalších dvou osob, jež se studie zúčastnily, však neměla metoda takový úspěch. Odbornice na rehabilitaci z Univerzity Johnse Hopkinse upozorňuje, že u každého pacienta nemusí implantovaná elektroda zafungovat stejně.

Zmást mozek

Proces začíná tím, že chirurgové voperují do narušeného místa páteře elektrodu a do břišní stěny stimulátor, který je s elektrodou propojený. Implantát se ovládá z vnějšku. Metoda terapie s elektrickými stimulátory využívá zbytkových nervových spojení, jež tělo po poranění páteře nepoužívá.

Existuje teorie, že nervy pod narušeným místem jsou sice nečinné, ale stále živé. Vysílání elektrických impulsů by mohlo nečinné nervy znovu probudit a v kombinaci s intenzívní rehabilitací by mohly znovu přijímat jednoduché příkazy. Mozek považuje poškozené dráhy za nefunkční, ale pokud je elektrické signály posílí, mozek je přesvědčen, že jsou v pořádku, a komunikace jimi probíhá, jako by byly zdravé.

Podle odborníků je tento způsob léčby slibný, ale bude ještě potřebovat hlubší výzkum.