Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Shutterstock

Studie tvrdila, že homeopatika léčí rakovinu. Autoři nakonec skončili ve vězení

Na podivný výzkum, který uváděl, že svrab může redukovat růst nádorů, se zaměřili skuteční vědci a našli v něm hned několik vážných nedostatků. Kromě těch etických, na něž upozorňovali i samotní čtenáři, zjistili, že odvážné tvrzení vlastně není podloženo žádnými důkazy. Navzdory absenci faktů i pozdějšímu stažení z časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine se ale falešný výzkum již stačil rozšířit do komunity fanoušků alternativní medicíny.

Pochybná studie, o které je řeč, se zaměřuje na psorinum. Látku, jež se dle homeopatických webů získává z tekutiny puchýřů ze svrabem napadené kůže. Web Homeopathy Plus uvádí, že se psorinem léčí řada kožních problémů. Jakákoliv zmínka o rakovině ale v dostupných zdrojích chybí.

Jako hlavní autoři byli pod výzkumem podepsáni Aradeep a Ashim Chattarjee. Tým otce a syna údajně spustil lékařský experiment již v roce 2001, kdy začal pacientům nasazovat proti rakovině právě psorinum a další homeopatika. A to bez srovnání s jakýmikoliv konvenčními léky proti rakovině či obyčejným placebem.

Absence kontrolní skupiny již sama o sobě vyvolávala pochybnosti o relevantnosti a etičnosti výzkumu. Jak upozornil web RetractionWatch, autoři ale tvrdili, že veškeré morální otázky řeší povolení od výboru organizace Critical Cancer Management Research Centre and Clinic v Kalkatě. Co na tom, že tuto kliniku rodinné duo společně vlastní. A co na tom, že byla otevřena až v roce 2008. Tedy o 7 let později, než je dané povolení datováno.

To vše je ale v podstatě vedlejší vzhledem k tomu, že senzační závěr studie autoři nepodložili jakýmikoliv fakty. To celkem logicky vyvolalo mnohé otázky ohledně dřívějších výzkumů z pera rodiny Chattarjee, které prošly vědeckými kruhy bez povšimnutí. Mezinárodní ostuda je ale přesto pravděpodobně to poslední, co autory pozoruhodného „výzkumu“ teď trápí.

V průběhu přezkoumávání celé kauzy totiž vyplavalo na povrch, že Aradeep Chattarjee byl v červnu loňského roku zatčen za praktikování lékařství bez potřebné kvalifikace. To samé potkalo jeho otce jen o dva měsíce později. Absence jakékoliv odbornosti hlavních autorů studie ale viralitu výše uvedeného výzkumu bohužel nijak neovlivnila.

Zprávu o úspěšné léčbě rakoviny psorinem již otiskla celá řada webů zaměřujících se na homeopatii.