Konstruktéři létajících mikročipů se nechali inspirovat semeny javoru

Konstruktéři létajících mikročipů se nechali inspirovat semeny javoru Zdroj: Archív

Konstrukce inspirovaná přírodou: Létající mikročipy budou kontrolovat ovzduší

Vůbec nejmenším létajícím zařízením vyrobeným člověkem se mají stát mikročipy vyvíjené vědci z Northwestern University v Illinoisu. Jsou velké jako zrnka písku a pro létání nepotřebují žádný pohon, protože jejich konstruktéři se inspirovali u pylu a létajících semen, především u okřídlených nažek javoru. Ty díky svému tvaru při pádu rotují, udrží se proto ve vzduchu dlouho a ve větru dokáží ulétnout značné vzdálenosti. Létající mikročipy se vznášejí na stejném principu, ale jsou ještě menší, mohou tedy dolétnout dál.

„Za miliardy let příroda vyvinula semena s velmi sofistikovanou aerodynamikou,“ vysvětluje John Rogers z Northwestern University. „My jsme si tato řešení vypůjčili, poněkud upravili, a navíc opatřili elektronickými obvody, včetně zdrojů energie, vysílačů a antén.“

Autoři létajících mikročipů předpokládají, že by se vypouštěly z velké výšky v obrovských množstvích, takže by je vzdušné proudy roznášely po krajině. Mohly by vzájemně spolupracovat, podobně jako to už dnes umějí roje robotických dronů. Každý čip je opatřený vysílačem umožňujícím komunikovat nejen s ostatními členy roje, ale také vysílat data jinam.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!