Perseverance odebírá vzorek horniny

Perseverance odebírá vzorek horniny Zdroj: Archív

Systém vrtacích nástrojů na konci robotického ramene
Stopa po vrtáku Perseverance v hornině rudé planety
2
Fotogalerie

Na rudé planetě byla voda a možná i život. Rover Perseverance dokázal obyvatelnost Marsu

Jedním z úkolů roveru Perseverance na Marsu je pomocí vrtného zařízení získat vzorky hornin a analyzovat jejich složení. Po prvním, neúspěšném pokusu v srpnu se nyní podařilo odebrat a dopravit do nitra stroje hned dvě ukázky tamních skal. Představitelé Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) na tiskové konferenci vzápětí oznámili, že získaná data silně podporují možnost dřívější existence života na rudé planetě.

„Vypadá to, že naše první odebrané vzorky vypovídají o dlouhodobě obyvatelném prostředí,“ prohlásil Ken Farley, jeden z vědců podílejících se na řízení mise Perseverance. „Vše nasvědčuje tomu, že voda se na té lokalitě udržela velmi dlouho.“

V deltě dávné řeky

Perseverance přistál na Marsu letos v únoru a – stejně jako v případě jeho dvojčete Ingenuity – jde o tunový stroj velikosti SUV. Ve výbavě má také robotické rameno s vrtákem schopným odebírat vzorky o průměru 27 milimetrů a dopravit je do laboratoře v trupu roveru. Tam je mimo jiné připraveno několik desítek titanových pouzder, pro něž si jednou přiletí jiná sonda a v rámci mise Mars Sample Return (MSR) je dopraví na Zemi.

Působištěm Perseverance je kráter s výmluvným jménem Jezero, o němž se už dříve tušilo, že tam kdysi byla voda v kapalném skupenství. Momentálně se stroj nachází v oblasti, která před několika miliardami let byla deltou řeky ústící do Jezera, po níž tu zůstaly vrstvy jílovitých hornin. Je proto velká naděje, že rover narazí i na stopy někdejšího života, nebo získá aspoň nepřímé indicie, že by tu mohly být.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!