Válka na Ukrajině: Na hranicích Slovenska s Ukrajinou je tisíce uprchlíků (28.2.2022)

Válka na Ukrajině: Na hranicích Slovenska s Ukrajinou je tisíce uprchlíků (28.2.2022) Zdroj: ČTK / Pryček Vladimír

Ukrajina, Kyjev (24. 2. 2022)
Ukrajina, Kyjev (24. 2. 2022)
Ukrajina, Kyjev (24. 2. 2022)
Ukrajina, Kyjev (24. 2. 2022)
Ukrajina, Kyjev (24. 2. 2022)
22
Fotogalerie

Pozdě, ale přece: Británie se přidává k Evropě, od příštího úterý budou mít Ukrajinci jednodušší vstup do země

Solidaritu nejen s Ukrajinou, ale také se zeměmi střední a východní Evropy, které za dva týdny od ruské invaze přijaly dva miliony ukrajinských uprchlíků, projevila vláda Borise Johnsona. Od úterý 15. března povolí možnost prvotních žádostí o víza online. To ukrajinským zájemcům, kteří mají v Británii rodinu, částečně ulehčí vstup do země.

Na jedné straně akutní potřeba a povinnost rychlé pomoci zranitelným, na druhé obava o bezpečnost země a brexitovský slib občanům o „ochraně vlastních hranic“, který zjevně nepočítal s tím, že na evropském kontinentu dojde k nepředstavitelné humanitární katastrofě.

Británie sice není primární destinací, přesto zde žije a pracuje zhruba 40 000 lidí, kteří se narodili na Ukrajině; mnoho z nich má doma příbuzné – podle odhadů by do Británie mohlo přijít až 200 000 uprchlíků.

Za současného stavu imigračních zákonů to ale není možné: vízový režim byl sice vlažně uvolněn před několika dny, kdy se tak zvané rodinné schéma, „Ukraine Family Scheme“, rozšířilo z nejbližší rodiny i na další rodinné příslušníky Ukrajinců žijících v Británii (sestřenice, tety, švagrové atd.), ale víza pro Ukrajince na rozdíl od zemí Evropské unie Británie zatím nezrušila.

Dosud proto vydala jen zhruba tisícovku víz pro občany prchající z Ukrajiny a rétorika Borise Johnsona, že jejich počet bude „velmi strmě stoupat“ byla podpořena konkrétním činem až ve čtvrtek 10. března.

Podle něj si od příštího úterý 15. března lidé prchající před ruskou invazí mohou vyplnit žádost o bezpečnostní kontrolu online a do Británie se vydat ihned po jejím odsouhlasení, bez nutnosti osobní návštěvy přeplněného konzulárního centra kdesi v Evropě, kde zanechají své otisky prstů. Stále však platí, že musejí mít s sebou platný cestovní doklad. 

Podle reakcí toto rozhodnutí, přednesené ve čtvrtek 10. března britskou ministryní vnitra Priti Patelovou v Dolní sněmovně parlamentu, není dostačující: otevřeně jej kritizuje mimo jiné skotská premiérka Nicola Sturgeonová, která se zasazuje o to, aby Británie po vzoru Evropské unie vízovou povinnost pro ukrajinské občany zrušila.

Patelová, dle kritiků nepřipravená na ukrajinskou uprchlickou krizi, ale nutnost další změny legislativy imigračních pravidel dále odmítá. Konkrétně zatím nemluví ani o dříve prezentovaném „humanitárním sponzorování“ ukrajinských občanů, kdy by za jejich pobyt v Británii zaplatily tamní organizace. To byl jeden z údajně „slibných“ plánů řešení současné humanitární krize, jehož detailní podmínky však dosud nebyly představeny.

Proč se vydávání víz zjednoduší až příští týden, a ne hned, není jasné. Otázkou proto zůstává, kolika Ukrajincům se i přes tuto byrokratickou úlevu podaří na ostrovy dostat; situace se rozhodně bude dále vyvíjet.