Jednání Sněmovny o energiích: Expremiér Andrej Babiš (ANO) (17.2.2022)

Jednání Sněmovny o energiích: Expremiér Andrej Babiš (ANO) (17.2.2022) Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Poslanci ANO Alena Schillerová a Andrej Babiš při předávání státních vyznamenání.
Jednání Sněmovny o dole Turow: Expremiér Andrej Babiš (ANO) (22.2.2022)
Jednání Sněmovny o dole Turow: Expremiér Andrej Babiš (ANO) (22.2.2022)
Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně (18.2.2022)
Jednání Sněmovny o energiích: Expremiér Andrej Babiš (ANO) a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová (17.2.2022)
20
Fotogalerie

Babišův svět ve válce: Šéf ANO bojuje za české občany, Agrofert za svoje dotace

Andrej Babiš dlouho nevydržel státotvorný přístup ani v době Putinovy agrese na Ukrajině. Jeho marketingový tým už po několika dnech oprašuje strategii nejhrubšího populismu a hodlá těžit ze současných problémů, na nichž se bývalý premiér sám spolupodílel.

Válečným konfliktem na Ukrajině se zhroutily iluze o poválečném míru v Evropě a „konstruktivních“ vztazích s Moskvou. Události postupují rychlým tempem. Znervóznělý Putin stupňuje brutalitu, jelikož se okupace svrchované země nevyvíjí podle plánu. Ukrajinci zatím pro mnohé nečekaně odolávají.

Porušení příměří

Západ prozřel, že diktátor Putin neohrožuje jen Ukrajinu, ale bezpečnostní uspořádání celého světa. Česká politická scéna se v prvopočátku nezvykle semkla a odsoudila invazi na Ukrajinu. Podporuje tvrdé sankce, s výjimkou lavírujícího hnutí SPD, měnícího postoje ze dne na den.

Dopady války se už nyní přelévají i do Evropy, Česko nevyjímaje. Ukrajinské hranice překračují stovky tisíc uprchlíků, zejména žen a dětí, rostou ceny pohonných hmot a energií, vysoká inflace v nejlepším případě výrazněji klesne příští rok.

V této situaci Babiš porušil politické příměří a začal útočit na vládu. Je si dobře vědom, že pokud si koalice povede v daných možnostech dobře s hlavním důrazem na zajištění bezpečnosti země, může šéf ANO zapomenout na hypotetický úspěch v prezidentské volbě. To by definitivně zmařilo jeho snahu získat imunitu před trestním stíháním.

Opoziční mantra je jasná. Podporujeme sice Ukrajinu a odsuzujeme okupaci, ale nesmíme zapomínat na naše lidi. Současná vláda pro ně nic nedělá a nezvládá situaci.

Fialův kabinet jistě musí reagovat na dopady krize na domácí životní úroveň. Hysterické výpady Babišova týmu jsou však spíš vedeny podprahovým cynismem. Mohou obracet pozornost části veřejnosti proti humanitární pomoci Ukrajincům, jejichž zemi ničí ruské rakety. Nic jiného si Putinův režim přát nemůže.

Já byl jiný premiér

Názornou ukázku předvedl Babiš v rozhovoru na CNN Prima News. „Neznamená to, že se bude řešit jen Ukrajina, musíme také řešit české občany,“ rozhořčoval se, a poté se sám, jak je jeho zvykem, pochválil.

„Já jsem samozřejmě byl jiný premiér, já jsem nevysílal signály, ani nezvažoval a byl jsem akční,“ kritizoval Babiš. „Současná vláda nechce Čechům pomoci. Pan ministr Síkela je absolutně nekompetentní, nejhorší ministr. Už dávno měl nakupovat plyn! Už dávno měl prodloužit těžbu uhlí v OKD!“

Babiš vytváří dojem, že je nepopsaným listem a nemá za sebou osmileté působení ve vládě. Tyto časy pamatujeme z pandemie koronaviru. Chtěl řídit všechno do posledního rozvozu krabice respirátorů a jediným výsledkem chaotického mikromanagementu bylo obsazení čelných světových příček v počtu případů a úmrtí na covid.

Při pohledu na dramatický nárůst zadlužení platí, že by udělal lépe, kdyby nedělal téměř nic. Stovky rozmařile rozházených miliard dnes budou chybět nejen při konsolidaci veřejných financí, ale i při snižování následků Putinova válečného běsnění. 

Kritika sama sebe?

Babišova kritika nákupu plynu je nemístná. Jeho cena raketově rostla už loni na podzim, ale ministři ANO se raději věnovali Instagramu a potěmkinovskému otvírání nedokončených investic, než aby se zajímali o naplněnost zásobníků plynu. Zanechali ji sotva dvacetiprocentní.

Pokud expremiér apeluje, že už dávno nebyla prodloužena těžba uhlí v OKD, byla to jeho vláda a ministryně financí Schillerová prostřednictvím státního podniku Prisco, která těžbu na Karvinsku problematicky ukončila.

Nelze se příliš divit, že Babiš považuje za nejhoršího ministra Síkelu, jenž blokuje dotace Agrofertu a naopak je hodlá vymáhat po Penamu. Navíc upozornil na dosud nevyjasněné chování státu kolem pádu společnosti Bohemia Energy, který ztížil život 900 tisícům domácností.

Nejasný pád Bohemia Energy

Šéf ANO dnes varuje, že se Česko řítí do energetické chudoby. Na počátku ale byla podivná liknavost státních institucí pod patronátem bývalého ministra Karla Havlíčka. Síkela ve sněmovně přiznal, že dosud nezná odpovědi, co krátce před pádem Bohemia Energy dělaly Babišova vláda a Energetický regulační úřad. Ten mu dokonce nechce uvolnit informace, zda jednal s Havlíčkem.

Vše nasvědčuje tomu, že o potížích společnosti s patnáctiprocentním podílem na trhu s energiemi stát věděl a nekonal. 30. září zbankrotovala její dceřiná firma Slovakia Energy, jež poslala deset dní před volbami v Česku 300 tisíc slovenských domácností do režimu dodavatele poslední instance.

Mateřská společnost Bohemia Energy skončila čtyři dny po volbách. Je to jen náhoda, pokud by takový skandál mohl ovlivnit výsledek hnutí ANO? Nebyl tento pád uměle oddalován, což se mohlo v konečném důsledku citelněji obrátit proti poškozeným klientům?

Boj za dotace

Zatímco Babiš verbálně bojuje za české občany, dvacítka firem jeho holdingu se soudí se státem o 123 milionů korun dotací. Úředníci ministerstva průmyslu a obchodu je odmítli schválit kvůli auditu Evropské komise, která do jeho ukončení pozastavila investiční platby Agrofertu.

Žádosti o dotace byly podány v tomto období. Nakonec auditoři pravomocně rozhodli, že tehdejší premiér Babiš byl ve střetu zájmů a jeho firmy nemají na dotace z evropských fondů nárok. To jim však nebránilo podat na resort žalobu a domáhat se svých „práv“.

Nebylo by prospěšnější, kdyby oligarcha s miliardovým majetkem podání Agrofertu stáhl a inkriminovanou částku věnoval Ukrajině – ze svého? Potom by byl jeho boj za Ukrajince i zájmy českých občanů věrohodnější.

To však nehrozí. Naopak lze domýšlet, jak by se dnes se svým voličským elektorátem většinově rekrutovaným z řad KSČM a ČSSD choval v čele vlády podporované komunisty.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Andrejem Babišem • Videohub