Pavel Vondráček

Pavel Vondráček Zdroj: Archív

Plujeme do ruské řiti: O kremelských krtcích, konci války a Putinových užitečných idiotech

Cestovatel a publicista Pavel Vondráček (50) se dlouhodobě zabývá východní Evropou. Zeptali jsme se proto na jeho zkušenosti s Ruskem a Ukrajinou.

Jaký je další nejpravděpodobnější vývoj na Ukrajině?

Pro většinu odborníků je nejméně pravděpodobná varianta změna režimu v Rusku. Útok na Ukrajinu byl ale také tou nejméně pravděpodobnou variantou, a přesto ta vyšla. V ruletě je 18 červených a 18 černých čísel, mezi nimi je zelená nula, která narušuje pravděpodobnost sázky. Dnes bych vsadil, že padne zelená nula a pod tlakem zdola Putin padne. Odmítat tuto variantu v zemi „revolučních tradic“ by bylo arogantní.

Jak tedy válka skončí?

Rozhodně neskončí jasným ruským úspěchem. Každý den pročítám hlavní putinovská média a všímám si změny tónu a obsahu. Deník Kommersant pak neváhal publikovat fotografie drsně zobrazující válku, včetně zničených obytných domů a mrtvých civilistů. A v diskusi nesmazává ani slova o tom, že Putin je fašista a idiot. Ještě před několika dny zcela nemyslitelné. Nelze vyloučit, že jako se to stalo už mnohokrát v ruských dějinách, najednou něco vzplane a je tu převrat. A ten je více než sankce a přímý zásah NATO.

Měly by Spojené státy v případě porážky Ukrajiny podporovat povstalecké vojsko jako kdysi mudžáhedíny v Afghánistánu?

Ukrajina válku možná nevyhrává vojensky, ale píárově Rusko válcuje. Neposkytnout finanční pomoc by pro vládu prezidenta Bidena byla mediální sebevražda, ostatně pomoc se již zvedla na 2,5 miliardy a nekončí. Ukrajina během pár týdnů získá to co mudžáhedíni za deset let.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!