Video placeholde
Požár v areálu Záporožské jaderné elektrárny (4.03.2022).
Požár v areálu Záporožské jaderné elektrárny (4.03.2022).
Válka na Ukrajině: Útok na jadernou elektrárnu (4.3.2022)
Záporožská jaderná elektrárna
Boje v areálu Záporožské jaderné elektrárny.
8
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Všechny jaderné elektrárny Ukrajiny musí přejít pod ochranu mezinárodních sil

Ruský stát už sto let jako agresor bezdůvodně vojensky přepadá a okupuje sousední i vzdálenější státy. Včera zaútočili ruští okupanti na jadernou elektrárnu v Záporoží. Naštěstí se trefili jen do pomocných zařízení, která poškodili. Kdyby se trefili lépe, způsobili by jadernou tragédii desítkám, ne-li stovkám milionů lidí na planetě. Ale i poškozená část elektrárny může zkomplikovat její ovládání.

Putin jaderným úderem už vyhrožoval. Možná tím nemyslel výbuch jaderné elektrárny. Možná ji okupanti nechtěli ani poškodit. Poškodili ji nechtěně. Ale tím hůř, znamená to, že nemají svou útočnou sílu pod kontrolou. Je proto nezbytné předat jadernou elektrárnu co nejrychleji pod ochranu mezinárodních vojenských sil OSN nebo NATO, které by zaručily její bezpečnost a ochránily ji před neovladatelnou ruskou okupační armádou.

Současně musí mezinárodní inspekce jadernou elektrárnu odborně prověřit a zkontrolovat, zda se její bezpečnost po ruském přepadu nezhoršila. Bylo by rozumné pod dohled mezinárodních sil postavit všechny jaderné elektrárny Ukrajiny. Vývoj války a bezpečí milionů lidí to vyžaduje.

Vinou politického vedení SSSR už k tragickému výbuchu jaderné elektrárny jednou došlo. Je nezbytné, aby k podobné tragédii jako v Černobylu nedošlo podruhé, což patrně nynější vedení Ruské federace zajistit nedokáže.