Video placeholde

Hyenismus na hranicích: Podvodníci mezi převozníky žádají nelidské částky a mívají i horší úmysly, říká Hilgart

Koordinátor pomoci pro ukrajinské uprchlíky a šéfredaktor časopisu FOOD Jiří Hilgart promluvil v pořadu Prostor X o situaci na slovensko-ukrajinské hranici, ze které má neustálý přísun aktuálních informací. Dle jeho slov se na místě začínají množit případy hyenismu, kdy podvodní převozníci žádají na ukrajinských uprchlících směšně vysoké částky a údajně dochází i na horší praktiky než jen finanční vydírání. „Lidé nastupují k lidem a potom zjistí od toho řidiče, že po nich chce peníze, nedej bože, že má ještě i úplně jiné úmysly. To je také samozřejmě problém. To se děje,“ líčí situaci na hranicích Jiří Hilgart.

„Jsou tam taxy jako 10 minut jízdy za 300 eur a podobně. Já mám teď v telefonu kontakt na paní, která za 50 000 Kč teď jela na Ukrajině. Na Ukrajině ji nabral taxikář, ona je velmi nemocná s páteří, už ji to stálo 50000 korun a došly jí peníze a řidič zastavil. Čeká, než jí někdo pošle zase peníze. Takovéhle věci se tam dějí, to se pak nemůžeme divit, že se Slováci zlobí," říká Jiří Hilgart.

Celý rozhovor s Jiřím Hilgartem můžete zhlédnout zde:

Video placeholde
Prostor X: Koordinátor pomoci na ukrajinsko-slovenské hranici a šéfredaktor časopisu FOOD Jiří Hilgart • Videohub

A jak tedy cíleně pomáhat? Velký přehled najdete na webové stránce stojimezaukrajinou.cz.

Kam poslat peníze? Tady je seznam ověřených organizací:

Adra 

Armáda spásy 

Český červený kříž 

Člověk v tísni 

Diakonie 

Donio 

Charita Česká republika

Post Bellum 

Nadační fond nezávislé žurnalistiky 

Přímou pomoc ukrajinské armádě organizuje Velvyslanectví Ukrajiny v Praze 

Kam s materiální pomocí?

Pomoc odvezte na vaše nejbližší sběrná místa, rozhodně nejezděte s pomocí na hranice! Skvěle v tomto fungují Skauti, více informací zde

Chcete někoho ubytovat

Ozvěte se ideálně přímo Správě uprchlických zařízení Ministerstva vnitra na e-mail: ubytovaniukrajina@suz.cz. Více informací najdete i na webových stránkách ministerstva a přihlásit se můžete i zde.

Máte auto a chcete vozit uprchlíky?

Než kamkoliv vyrazíte, spojte se s koordinátory na hranicích – například s námi na facebookové skupině ZDE. Organizujeme pomoc na hraničním přechodu Ubľa. Uveďte kolik máte míst a kdy můžete přijet. Nevyrážejte na vlastní pěst. Vyplňte náš formulářZDE nebo pište na e-mail: transportzukrajiny@gmail.com.