Demonstrace proti ruské invazi na Ukrajinu

Demonstrace proti ruské invazi na Ukrajinu Zdroj: Diana Berg

Diana Berg s přáteli v úkrytu
Demonstrace proti ruské invazi na Ukrajinu
Demonstrace proti ruské invazi na Ukrajinu, Diana Berg uprostřed
3
Fotogalerie

My se nedáme, vzkazují lidí z Mariupolu

Toto nám vzkazují právě teď z ukrajinského přístavu Mariupol Ukrajinci, kteří město odmítají opustit a přenechat Rusům. Mluví Diana Berg ze svého úkrytu, v němž přečkala spolu se svými kolegy a blízkými další válečnou noc pod palbou: “Prosazujte tvrdé sankce, vypněte Rusko ze SWIFTu, sdílejte linky a odkazy na ukrajinské organizace, které podporují vojáky, odbojáře, organizují i dnes veřejné akce, mluvte o tom, co se u nás děje a tlačte na politiky, ať opravdu jednají, protestujte za nás! Bezletové zóny!”

Diana pochází z Doněcka, odkud musela po okupaci území proruskými silami utéct do Mariupole. Je umělkyně, aktivistka a organizátorka odboje proti ruské agresi už do roku 2013. Město zatím ruským atakům odolává.

“Vyplakala jsem si oči pro ty naše chlapce na Zmijím ostrově. Nemůžu přestat brečet, my všichni tady,” říká Diana. “Navždycky zůstaneme Ukrajinou. Tohle je Ukrajina. My jsme Ukrajinci!” 

“Zmijí ostrov je malý ostrůvek v Černém moři. Měli jsme na něm malou ukrajinskou vojenskou základnu,” líčí Diana. “Třináct pohraničníků. Připlula tam ruská loď a vyzvala je rádiem ke kapitulaci. Řekli jim, ať jdou do prdele. Všechny je okamžitě zabili,” Diana se musí odmlčet. Posílá mi odkaz na radiový záznam celé události. Zde je:

Video placeholde
Radiová komunikace mezi Zmijím ostrovem a ruskou válečnou lodí • Twitter

Diana a nikdo z jejich blízkých se nehodlá Rusku vzdát, i když dobře ví, že město čím dál víc svírají ruské kleště, přístupové trasy a silnice jsou Rusy obsazeny, na moři jsou jejich směrem zacíleny válečné ruské lodě.