Demonstrace před ruskou ambasádou v Praze proti válce na Ukrajině

Demonstrace před ruskou ambasádou v Praze proti válce na Ukrajině Zdroj: Zbyněk Pecák

Demonstrace před ruskou ambasádou v Praze proti válce na Ukrajině
Demonstrace před ruskou ambasádou v Praze proti válce na Ukrajině
Demonstrace před ruskou ambasádou v Praze proti válce na Ukrajině
Demonstrace před ruskou ambasádou v Praze proti válce na Ukrajině
Demonstrace před ruskou ambasádou v Praze proti válce na Ukrajině
48
Fotogalerie

Demonstrace proti válce na Ukrajině: Slzy a tisíce světel před ruskou ambasádou v Praze

Na pražském Václavském náměstí se v podvečer sešly tisíce lidí, aby protestovaly proti ruské invazi na Ukrajinu. Demonstraci Praha stojí za Ukrajinou! pořádala česká a ukrajinská komunita s podporou hnutí Milion chvilek. Zhruba stovka lidí už na náměstí proti válce protestovala brzy odpoledne, lidé se sešli i u ruské ambasády v Korunovační ulici. Dnes ráno zahájila ruská armáda letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Agresi odsoudili světoví i čeští politici.

Protest na náměstí začal okolo 17:00. Podle odhadu policie se ho po půl hodině účastnily asi tři tisíce lidí, sdělil ČTK policejní mluvčí Jan Daněk. Lidé s sebou měli transparenty s nápisy Putin před mezinárodní tribunál, Stop Putin's crime nebo Ukrajinu nedáme, Ivane. Přinesli i ukrajinské, české a slovenské vlajky. Akce se účastnili hlavně mladí lidé včetně Ukrajinců.

Podívejte se, jak ruské jednotky vstupovaly na Ukrajinu:

Video placeholde
Ruské jednotky vstupují na ukrajinské území i z okupovaného Krymu • Ukrajinská pohraniční stráž

Demonstranti provolávali heslo Sláva Ukrajině nebo také vulgární pokřik v ukrajinštině týkající se ruského prezidenta Vladimira Putina. Protestující podle zpravodajky ČTK zaplnili vrchní část náměstí, policie ho musela uzavřít pro dopravu.

Na protestu vystoupilo několik řečníků, kteří odsoudili ruský útok na Ukrajinu a vyjádřili Ukrajincům podporu. Solidaritu s Ukrajinou vyjádřili i zástupci Bělorusů žijících v Česku. "Rusko činí velkou historickou chybu, křivdu a bezpráví, které nelze omluvit," řekla zástupkyně Bělorusů na demonstraci. Je podle ní nepřípustné, že je Bělorusko do konfliktu vtaženo. Situace potvrzuje, že prezident Alexandr Lukašenko nereprezentuje vůli běloruského národa, uvedla.

Na akci promluvil i primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), který připomněl, že pražský magistrát vyjádřil Ukrajině podporu a schválil dar deset milionů korun neziskové organizaci Člověk v tísni na pomoc Ukrajině.

Na konci demonstrace se protestující chytli za ruce, aby symbolizovali, že Ukrajinci nezůstali osamoceni. Protest pak zakončila ukrajinská hymna. Akce trvala necelou hodinu, na náměstí však dále postávaly hloučky lidí. Podle Daňka policisté nezaznamenali žádné incidenty související s demonstrací.

Další protest proběhl před ruskou ambasádou v Praze. Kolem 18:30 přišli k velvyslanectví lidé, kteří předtím demonstrovali proti ruskému vpádu na Ukrajinu na Václavském náměstí. Protestující před ambasádou vpodvečer podpořila iniciativa Modlitba za Ukrajinu. Protest se zatím obešel bez potyček. Solidární akce je naplánovaná na 19:00 také před velvyslanectvím Ukrajiny.

Iniciativa Modlitba za Ukrajinu v čele s evangelickým knězem Tomášem Trusinou vyjádřila solidaritu s Ukrajinou a nesouhlas s ruským vpádem. Přítomní si vyslechli píseň Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka a zazpívali českou hymnu.

Přítomní, z nichž většinu tvoří Ukrajinci, mají žlutomodré národní vlajky a také transparenty odsuzující válku. Vedle mírnějších textů, jako například Bože, ochraňuj Ukrajinu, se na nich objevují i ostřejší nápisy jako Dobrý Putin, mrtvý Putin. U mikrofonu se vystřídalo několik řečníků, jejichž projevy většinou zakončoval pozdrav Sláva Ukrajině - Hrdinům sláva. Jedná se o ukrajinský národní pozdrav a slogan.