Video placeholde

Největší stadion na světě i památka historie 20. století. Dočká se chátrající Strahov někdy proměny?

Gigantický sportovní areál, památník historie Sokola, spartakiád komunistického režimu i koncertů z již svobodných porevolučních let. To vše je Velký strahovský stadion v Praze. Unikátní architektura mu vysloužila statut památky, jeho velikost ovšem komplikuje jeho možné další využití. To se řeší roky, dosud bez výsledku. Současné vedení Prahy chce, aby v lokalitě zůstal sport. Počítá ale i s dalším využití budov - pro studenty, start- upy či vzdělávací instituce. Plánů už ale bylo za posledních let několik, včetně demolice. Jak blízko nebo daleko je teď Strahov proměně? Příběh stadionu mapuje aktuální díl UrbeXu. 

„O budoucnosti Strahovského stadionu by se mělo rozhodnout co nejdřív. Jsou tam místa, kde už z té železobetonové konstrukce vystupuje výztuž, což je velmi závažné. Jde o to, jak využít tu obrovskou plochu, od které jsou logicky ty tribuny dost vzdálené,” popisuje historik architektury Zdeněk Lukeš. Jenže náklady na opravu by dnes už pravděpodobně přesáhly dvě miliardy korun. Praha jako vlastník  proto hledá nejen možné využití gigantického areálu, ale hlavně také investory.

Jedná například s pražskou Spartou, která dnes plochu využívá pro trénink. Ta by chtěla investovat do proměny přilehlého stadionu Evžena Rošického na nový fotbalový stadion, ale i do části velkého stadionu. „Rádi bychom se podíleli na tom, aby se zlepšilo prostředí těch starých tribun velkého spartakiádního stadionu, “říká za AC Sparta Praha ředitel komunikace Ondřej Kasík. 

„Osud Strahova bude řešit pracovní skupina složená ze zástupců městských částí, sportu i ČVUT. Ustanovena bude ještě do konce roku,” říká k aktuální situaci náměstek primátora Prahy pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN).