Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Zbyněk Pecák

Robert Fico
Robert Fico
Robert Fico
4
Fotogalerie

Dezinformační kampaň kolem útoku na premiéra Fica. Ruská propaganda z něj obviňuje Ukrajinu

Dalo se to očekávat. Krátce po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, při kterém byl vážně zraněn, se na sociálních sítích a v ruských státních médiích rozjela dezinformační kampaň. Za útokem prý stojí Ukrajina, protože Fico zastává proruské postoje.  Na tyto nebezpečné mýty naskakuje i místní putinovská scéna.

Muž, který střílel na slovenského premiéra, je velmi rozporuplná osoba. Zastával silně levicové přesvědčení, na druhé straně sympatizoval s neofašistickou pravicí Mariana Kotleby. Imponovala mu i polovojenská skupina Slovenskí branci, jejímž vůdcům poskytli výcvik bývalí příslušníci ruských speciálních jednotek.

„Upoutalo mě na nich, že nejsou závislí na příkazech státu, což je v pasivní společnosti, jako je ta naše, prakticky nepochopitelné,“ uvedl na Facebooku.

Radikální rebel

Spojujícím tmelem jeho radikalismu je pravděpodobně věčné rebelantství a odpor proti státu, který z jeho pohledu selhává. Leccos napovídá jeho obhajoba masového vraha Harmana, jenž postřílel své romské sousedy a potom spáchal sebevraždu.

„Byl to muž, který už neunesl tíhu hněvu, kterou s sebou v životě nesl. Vyhlásili ho za šílence, ale on šílencem nebyl, on už neunesl břímě,“ píše ve své knize Efata o Cikánech a Romech v roce 2015. Radikalismus, extremismus, neonacionalismus a anarchie jsou podle něj jen produkty málo zodpovědného státu.

Dnes považuje za „utlačovatele“ Ficův režim, což jistě jeho extrémní a tragický čin nijak neomlouvá. Je neslučitelný s demokracií. Živnou půdu má hlavně v autoritářských režimech typu Ruské federace, kde jsou vražděni Putinovi oponenti.

I proto je nehorázné, jakým způsobem se pokouší zneužít pohnuté události na Slovensku prokremelská propaganda.

Nehorázné zneužití tragédie

Na tento fenomén upozornil technologický web Wired, který zmonitoroval koordinovanou kampaň na sítích X, Telegram a v ruských státních médiích, obviňující Ukrajinu z pokusu o atentát na premiéra Fica.

Je to už stereotypní model chování. Putin nedávno obvinil Ukrajince ze zosnování teroristického útoku v moskevské koncertní hale Crocus City Hall, jemuž padlo za oběť 140 lidí. Nehledě na to, že se k němu opakovaně přihlásil Islámský stát.

Dezinformační kampaň se rozproudila bezprostředně poté, co světová média přinesla zprávu o střelbě na slovenského premiéra. V té době ještě nebylo známo, kdo je zadržený pachatel a jaký je jeho osobnostní profil, ale v Moskvě už měli jasno.

Nápadně rychlá reakce dezinformačních kanálů jen potvrzuje, jak je Kreml připravený využít hluboké společenské rozdíly v Evropě. Takové konspirace přicházejí vhod v předvolební době, kdy se vyvolávání protiukrajinských nálad stalo součástí kampaní některých stran, nejen na Slovensku.

Společnost Logically, sledující dezinformační kampaně, vyhodnotila více než 100 ruskojazyčných prokremelských telegramových kanálů. Jednotně tvrdily, že útok byl motivován Ficovým „proruským postojem“. Zároveň šíří lež, že západní média útok ospravedlňují kvůli Ficově nedostatečné podpoře Ukrajiny.

Tak fungují…

Přední kremelská propagandistka Margarita Simonjanová, šéfredaktorka Russia Today, šla ještě dál. Na síti Telegram přímo obvinila z útoku Ukrajinu: „Slovenský premiér je zraněn. Ten, kdo řekl, že válka začala v důsledku řádění ukrajinských neonacistů a Putina, neměl jinou možnost. Tak fungují.“

Web Wired uvádí, že klíčovou součástí ruské kampaně jsou účty napojené na síť Doppelganger. Z útoku rovněž obvinila Ukrajinu, přestože pro toto tvrzení neexistují žádné důkazy. „Muž naverbovaný ukrajinskými teroristy provedl útok,“ zní narativ šířený na této síti.

Kampaně sítě Doppelganger napojené na Kreml jsou v posledních měsících nasazovány tak, aby se zaměřily na evropské i americké publikum. Naposledy pomohla vyvolávat napětí kolem propalestinských protestů na amerických univerzitách.

Síť Doppelganger je jen jednou částí širšího výtlaku ruského dezinformačního aparátu. Titulky Kremlem kontrolovaných médií zdůrazňovaly Ficův odpor k podpoře Ukrajiny. Oficiální telegramový účet mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové zmiňoval Fica „známého jako přítele Ruska“.

„Je pravděpodobné, že ruskojazyčné kanály a ruské dezinformační operace využijí pokus o atentát na Fica jako nové téma k tvrzení, že Západ podporuje násilí proti proruským politikům a k dalšímu podněcování rusofobie,“ uzavřel pro Wired ředitel výzkumu společnosti Logically Kyle Walter.

Musí nést odpovědnost

Ruští dezinformátoři mají následovníky i u nás. Internetová televize Raptor TV začala už krátce po střelbě na Fica šířit lež, že za útokem může být Ukrajinec. K odboji vyzval aktivista Ladislav Vrabel, ale nejdále zašel prokremelský web Aeronet.

„Střelec nepochybně jednal pod návalem fašizační antificovské indoktrinace. Pokud se ukáže, že byl zfašizovaný proti Ficovi propagandou slovenského masmediálního komplexu a liberální opozicí, musí nést tento multikomplex spoluvinu. Nelze v takovém případě vinit jen střelce solitérně, ale musí nést odpovědnost i ta média a politici, kteří proti Ficovi vedli vybičovanou pomlouvačnou a diskreditační kampaň,“ vyzývá jeho anonymní šéfredaktor.

Nejde však jen o bahno šířené na dezinformačních kanálech. Tyto vlivy nelze podceňovat už jen proto, že stejnou pomstychtivou rétoriku jako Aeronet zastávají někteří slovenští i čeští politici.

Na Slovensku k nim lze zařadit čelné politiky vládních stran s výraznou proruskou orientací, předsedu SNS Andreje Danka a místopředsedu Smeru Ľuboše Blahu, nebo neúspěšného prezidentského kandidáta Štefana Harabina.

Nelze vůbec vyloučit, že slovenská vláda nevyužije této situace k zasypávání příkopů ve společnosti, ale naopak k utahování šroubů po maďarském či ruském vzoru. U nás podobně extrémní názory volající po vendetě všech politických a mediálních „nepřátel“ s jiným názorem zastává Jindřich Rajchl z hnutí PRO, a není sám.

Zůstává tedy otázkou, kdo je zfašizovaný. Současná doba v některých aspektech připomíná 30. léta minulého století v Německu. V každém případě platí, že ať už byly motivy šíleného střelce jakékoli, zjitřená situace nahrává zájmům Kremlu, připravenému kdykoli vnášet do společností západních zemí chaos, nestabilitu a vyvolávání nenávistného odporu proti Ukrajině. Česko nevyjímaje.