Video placeholde

Opuštěný vršovický „kulturák” Eden: Stavbu z 80. let čeká demolice. Jak vypadá uvnitř a co ji nahradí?

Pražský Eden je dnes pro mnohé hlavně symbolem fotbalu, v 80. a 90. letech byla ale tato oblast Vršovic i známým centrem kulturního vyžití a zábavy - v Kulturním domě Eden. Nejdřív stranické politické sjezdy, později taneční, výstavy, koncerty a kino. Tím vším dům žil od osmdesátých let  do pozdních devadesátek, kdy v něm postupně společenský život uvadal.  Od uzavření už téměř dvacet let v sousedství fotbalového stadionu a obchodního centra jen chátrá. Stejně dlouhou dobu řešila nejrůznější vedení Prahy 10, co s ním. Nakonec ze všech plánů na obnovu budovy sešlo, nahradit by ho měl zcela nový městský dům se službami a byty. 

Kulturní dům Eden vznikl v osmdesátých letech na návrh architektů Hany a Dalibora Peškových. Veřejnosti se otevřel v roce 1987. Není kulturní památkou, část odborníků ho ale za architektonický skvost považuje. 

„Tehdejší Obvodní národní výbor tenkrát chtěl, aby na místě vzniklo nějaké kulturní středisko pro městskou část. Byly tam i schůze komunistické strany, Obvodního národního výboru, v devadesátých letech koncerty, taneční. Lidé sem chodili za zábavou, dům měl určitě svůj smysl. Bohužel dnes je stavba už dlouhodobě uzavřená a chátrá, takže najít znovu její smysl a opravit ji, je dost složité,” říká kronikář  Prahy 10 Michal Ezechel. 

I když se některé iniciativy stále snaží bojovat  za záchranu budovy, radnice má jasno. Kulturní dům Eden má jít zhruba za tři roky k zemi a ustoupit jinému projektu.

„Je to otisk té doby, přesně takhle se stavěly kulturní domy napříč zemí a jak napříč zemí vznikaly, tak zase zanikaly, protože se ukázalo, že tak koncepce takto provozované kultury není potřeba, ” říká starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS). 

„Naší ambicí je, vytvořit nové centrum Vršovic v kontextu nové opravené radnice. Multifunkční objekt propojený na připravovanou drážní promenádu,” popisuje další plány. Více v aktuálním díle UrbeXu.