Jednání vlády: Ministr zahraničních věcí Petr Macinka (Motoristé) (2.2.2026)

Jednání vlády: Ministr zahraničních věcí Petr Macinka (Motoristé) (2.2.2026) Zdroj: Úřad vlády

Jak jsem poznal vaši Macinku aneb 5 let se současným excentrickým ministrem zahraničí

Oliver Adámek
Diskuze (0)

Petra Macinku jsem měl možnost poznat za posledních pět let v několika různých rolích. Zpětně je vidím jako takový seriál. Je to člověk, jenž se vyžívá v pozornosti, zároveň mu nevadí humor na jeho účet, nebere se příliš vážně, byť zrovna teď zřejmě přecenil svoje síly. Tento článek není snahou o psychologický rozbor, ale trochu barevnější portrét politika, jehož excentrický nástup do Černínského paláce sleduje celé Česko.

První epizoda – podzim 2021

Na podzim roku 2021 jsem studoval politologii na FSV UK a Petr Macinka k nám přišel jako host na předmět politické a státní instituce v praxi. Vyprávěl hlavně o práci v prezidentské kanceláři nebo o tom, jak měl nejprve pracovat na Úřadě vlády ČR u premiéra Topolánka. Z vlády však krátce předtím odešel mluvčí Radim Ochvat a přestoupil do prezidentské kanceláře, Macinka měl pracovat právě s ním. Ochvat ho nakonec vzal na Hrad s sebou. Tam se tedy Macinka dostal spíše náhodou. A tu vnímá jako životní štěstí.

O prezidentovi mluví nadsazeně jako o „vele­knězi“, často tímhle stylem ironizuje jeho pověstnou samolibost. Vyprávěl nám tehdy, že při práci na Hradě musel pročítat žádosti o milost, kterých chodily i desítky měsíčně. Klaus si prý přál, aby byla každé věnovaná detailní pozornost. Někdo z mých spolužáků jej tehdy konfrontoval s Klausovým tvrzením, že klimatickou změnu nezpůsobuje člověk, Macinka se prezidenta zastal. Neřekl bych tehdy, že poslouchám člověka, jenž vstoupí do politiky, Macinka působil velmi spokojeně v roli Klausova mluvčího.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Začít diskuzi