Andrej Babiš a Monika Babišová

Andrej Babiš a Monika Babišová Zdroj: Archiv Blesku

Rozchod Babiše a Moniky nepřekvapil. Rozvody českých premiérů byly i hodně šťavnaté a uškodily vládnutí

O problémech ve vztahu expremiéra Andreje Babiše a jeho manželky Moniky se spekulovalo delší dobu. A byly to občas divoké spekulace. Na jedné straně se hovořilo o milencích, na druhé o tom, že s člověkem, jako je Babiš, se „nedá žít“. Jeho život totiž provázejí lži, záchvaty vzteku a nedržení daného slova. Jak to v případě Babiše a jeho ženy přesně bylo, ať si ale vyřídí on a jeho rodina. Ovšem různé avantýry českých politiků měly i fatální dopady na vládnutí. Například u premiérů Stanislava Grosse či Petra Nečase. Podívejme se, jak to bylo s osobním životem všech českých předsedů vlád.

Pokračování 2 / 14

VÁCLAV KLAUS

Václav a Livia Klausovi na HraděVáclav a Livia Klausovi na Hradě | Archiv Blesku

S prvním českým premiérem a pak prezidentem Václavem Klausem (předsedou vlády byl od ledna 1993 do ledna 1998) byly jako milenky spojovány letušky. Hned několik. V 90. letech Eva Svobodová, později Klára Lohniská a pak Petra Bednářová. Klaus to jednou komentoval takto: „Člověk přebíhá na červenou a musí počítat s tím, že sklouzne a přejede ho auto.“ Na samotné Klausovo vládnutí to ale velký vliv nemělo, protože jeho manželka Livia to dokázala „ustát“ a na rozdíl od jiných žen, které se ocitly v podobných situacích, se nerozvedla.

Pokračování 3 / 14

JOSEF TOŠOVSKÝ

Expremiér TošovskýExpremiér Tošovský | profimedia.cz

O Bohdaně Tošovské, manželce premiéra Josefa Tošovského (ve funkci byl jen půl roku do července 1998), se toho moc nevědělo, nemluvila s novináři, pečovala o dvě dcery. Sám Tošovský rodinu komentovat nikdy nechtěl.

Pokračování 4 / 14

MILOŠ ZEMAN

Ivana Zemanová s Milošem ZemanemIvana Zemanová s Milošem Zemanem | Foto Blesk - Karel Janeček

Premiér (1998-2002) a prezident (2013-2023) se s první manželkou Blankou rozvedl v roce 1978. Podruhé uzavřel sňatek v srpnu 1993 se svou asistentkou Ivanou Bednarčíkovou, s kterou má dceru Kateřinu. V době, kdy žil Zeman na Vysočině, jeho žena bydlela v Praze. Na veřejnosti (to platí dodnes) vystupovala nerada.

Pokračování 5 / 14

VLADIMÍR ŠPIDLA

Vladimír Špidla s manželkou v roce 2000Vladimír Špidla s manželkou v roce 2000 | Profimedia.cz

Když se v červenci 2002 stal předsedou vlády, byl už podruhé ženatý. Z prvního manželství měl dva syny a další dvě děti vyženil. Jeho žena Viktorie byla knihovnicí a žádné skandály se kolem ní neobjevily.

Pokračování 6 / 14

STANISLAV GROSS

Svou druhou ženu Šárku si bral za účasti Miloše Zemana v roce 1996.Svou druhou ženu Šárku si bral za účasti Miloše Zemana v roce 1996. | archiv Blesku

Jako premiér vydržel jen necelých 9 měsíců (skončil v dubnu 2005), pak ho spláchlo podezření z korupce. Skandály provázely i jeho ženu Šárku. Gross se oženil podruhé právě se Šárkou Bobysudovou v únoru 1996 a za svědka mu šel Zeman. Nová Grossova žena byla servírkou a provozní v parlamentní restauraci. Grossová se přátelila s podnikatelkou Libuší Barkovou (ta byla později i pravomocně odsouzena), která vlastnila bordel Escade v pražských Nuslích. Právě kontakty s Barkovou byly jednou z možných příčin Grossova politického pádu.

Pokračování 7 / 14

JIŘÍ PAROUBEK

Paroubkovi.Paroubkovi. | Martin Pekárek, Dan Černovský

Ten předvedl v době premiérování různé osobní veletoče. Když byl ve funkci, stala se jeho milenkou tlumočnice Petra Kováčová, kterou bral za státní peníze i na zahraniční cesty. Na podzim 2007 se Paroubek rozvedl a za několik týdnů si vzal Kováčovou. Ta zasahovala svými ráznými výroky do české politiky, ale manželství se pak velmi dramaticky několik let rozpadalo, až bylo v roce 2021 rozvedeno.

Pokračování 8 / 14

MIREK TOPOLÁNEK

Lucie Talmanová po boku Mirka Topolánka během prezidentské kampaněLucie Talmanová po boku Mirka Topolánka během prezidentské kampaně | ČTK

Ten byl premiérem v letech 2006 až 2009. Jeho manželkou byla Pavla Topolánková už od roku 1979. Už v roce 2007, tedy když byl premiérem, začal ale randit se svoji stranickou kolegyní z ODS, místopředsedkyní sněmovny Lucií Talmanovou. Nejdříve to tajil, pak už to nešlo, rozvedl se v roce 2010 a vzal si Talmanovou. Topolánek vždy velmi ostře před novináři hájil své právo na soukromí, a nakonec se mu z rodinných trablů podařilo „vybruslit“.

Pokračování 9 / 14

JAN FISCHER

Expremiér Fischer s manželkou DanouExpremiér Fischer s manželkou Danou | Archiv Blesku

Premiér úřednické vlády (2009-2010) je podruhé ženatý od roku 1988. Jeho manželka Dana kdysi původně pracovala jako jeho asistentka. Byl to klidný premiérský pár, který žil na pražském sídlišti Barrandov.

Pokračování 10 / 14

PETR NEČAS

Petr Nečas a Jana NagyováPetr Nečas a Jana Nagyová | ČTK/Krumphanzl Michal

Jeho osobní záležitosti vedly v roce 2013 k pádu jeho vlády a Nečas a jeho milenka Jana Nagyová dokonce nechala nechutně sledovat jeho manželku Radku vojenskou kontrarozvědkou. Nečas se rozvedl v roce 2013 a vzal si právě Nagyovou. V poslední době ale kolují spekulace, že možná ani tento vztah nevydržel. Aféry kolem Nečase a jeho milenky Nagyové patří k nejbláznivějším kauzám celé české polistopadové historie.

Pokračování 11 / 14

JIŘÍ RUSNOK

Jiří Rusnok s dnes již bývalou manželkou v roce 2013.Jiří Rusnok s dnes již bývalou manželkou v roce 2013. | Profimedia

Premiérem byl od června 2013 do ledna 2014. O svém rodinném životě většinou nehovořil, jeho manželka, inženýrka ekonomie Iveta, se vždy médiím a veřejným akcím vyhýbala. Nejsou o ní podrobnější informace.

Pokračování 12 / 14

BOHUSLAV SOBOTKA

Manželé Olga a Bohuslav SobotkoviManželé Olga a Bohuslav Sobotkovi | Foto: Martin Pekárek

Socialistický předseda vlády v letech 2014 až 2017 ještě v době premiérování vydal s manželkou Olgou prohlášení o odluce. Další rok se rozvedli. Byl to další premiér, jehož manželka nevydržela tlak, který je na politiky v době kdy jsou ve vrcholných funkcích, vyvíjen.

Pokračování 13 / 14

ANDREJ BABIŠ

Andrej Babiš a Monika BabišováAndrej Babiš a Monika Babišová | Archiv Blesku

Předtím, než se v prosinci 2017 stal premiérem, se v létě téhož roku oženil s partnerkou Monikou, s kterou žil už od 90. let a mají spolu dceru a syna. Před vztahem s Monikou byl Babiš poprvé ženatý se spolužačkou z gymnázia Beatou. Někdejší premiér bohužel zapletl do svých kšeftů i některé rodinné příslušníky a také Moniku, s kterou teď oznámil rozchod. V různých kauzách probíhaly i soudy.

Pokračování 14 / 14

PETR FIALA

Petr Fiala se svou oporou - manželkou JanouPetr Fiala se svou oporou - manželkou Janou | Twitter

Ne, že bychom jeho manželku Janu, kterou si vzal v roce 1992 neznali, ale ona po žádné větší publicitě netouží a plní pouze nutné reprezentativní povinnosti.