První rok Petra Pavla: Kdo komu šlápl na kuří oko v prezidentské kanceláři?

První rok Petra Pavla: Kdo komu šlápl na kuří oko v prezidentské kanceláři? Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Boj o vliv na Hradě: Personální tornádo, přítel po boku a nedotažený audit. Kdo má slovo u prezidenta?

„Do vedení země chci vrátit důstojnost, respekt, slušnost a další hodnoty, na které se rezignovalo,“ řekl prezident Petr Pavel před rokem v inauguračním projevu ve Vladislavském sále Pražského hradu. Nakolik se mu to podařilo?

Nový prezident má stále nadpoloviční důvěru veřejnosti. Rozdíl ve výkonu funkce je ve srovnání s jeho předchůdcem Milošem Zemanem propastný co do formy i obsahu. Pohybuje se v mezích ústavních pravidel. Nebuduje na Hradě alternativní mocenské centrum, nedosazuje do vlády své ministry, jak to bylo v době zemanovsko-babišovského paktu.

Zemanův nástupce neprosazuje obchodní zájmy autoritářských režimů. Netápe jako jeho soupeř v prezidentské kampani, jaké jsou naše spojenecké závazky nebo jak se stavět k pomoci Ukrajině napadené ruským agresorem. Liší se i v detailech. Nevzbudil loni v říjnu kontroverze výběrem oceněných pro státní vyznamenání. Působí civilně, neuráží své oponenty ani novináře.

Vzhledem k nedávným neblahým zkušenostem se Zemanem není to vše zrovna málo.

SPORY V HRADNÍ KANCELÁŘI

Co naopak po nástupu Petra Pavla vyvolávalo největší otazníky? Vlna kritiky se snáší na netransparentní dění v Kanceláři prezidenta republiky, poznamenané bojem o vliv mezi jeho spolupracovníky. Hlavními aktéry tohoto souboje jsou poradce Petr Kolář a dnes už bývalá kancléřka Jana Vohralíková.

Největší pozornost na sebe strhá­vá Kolář, bývalý diplomat a současný lobbista americké společnosti Squire Patton Boggs a zbrojařské firmy Colt CZ Group. Pavlův „přítel po boku“ donedávna požíval výsad neomezeného pohybu v prostorech hradní kanceláře a přístupu k prezidentovi.

Nelze zcela přehlížet potenciální riziko Kolářova střetu zájmů, i když on ho důrazně odmítá. Upozorňuje na něj i Transparency Inter­national. Petr Kolář se nehodlá vzdát působení ve zmíněných firmách a odmítá zveřejnit své další klienty. Jeho kritici proto varují, že by mohl ovlivňovat významné státní zakázky v armádě nebo energetice. Pro tato obvinění však neexistují důkazy, odvíjejí se jen v rovině spekulací.

Také ovšem platí, že si Kolář za tuto aureolu může částečně sám. Přispěla k tomu jeho nezdrženlivost v médiích už krátce po vítězných volbách, kde se netajil svými zásluhami. Prezentoval se v nich jako hybatel, bez jehož rad a vlivu by se generál Pavel prakticky nestal prezidentem. Dával tím zároveň najevo exkluzivitu svého postavení.

SPONZORŮM SE ZDÁL SUCHÝ

„Moje role byla hlavně na začátku přesvědčit první lidi, že Petr Pavel je správná volba. Hlavně sponzory, kteří původně chtěli podpořit mě. Petr Pavel se jim zdál nevýrazný, suchý. Nepůsobil politicky. Já jim naopak říkal, že právě to je jeho výhoda. Že je autentický,“ sdělil webu iDNES.cz před inaugurací Kolář.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!