Taťánu Míkovou jsme fotografovali na Astronomické věži v pražském Klementinu. Za pomoc děkujeme společnosti Prague City Tourism a Národní knihovně.

Taťánu Míkovou jsme fotografovali na Astronomické věži v pražském Klementinu. Za pomoc děkujeme společnosti Prague City Tourism a Národní knihovně. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Taťána Míková u Astronomické věže v pražském Klementinu
Taťána Míková při focení v pražském Klementinu
Holčička se dotýká hlavy svého otce, když je pohlcuje mlha z veřejné fontány v rumunské Bukurešti. V polovině července tam teplota dosahovala až 40 stupňů.
3
Fotogalerie

Meteoroložka Taťána Míková: V počasí se připravme na časté extrémy

Meteoroložka a klimatoložka Taťána Míková moderuje v České televizi pořad Předpověď počasí už od roku 1990. Podílela se také na významné publikaci Atlas podnebí Česka a od roku 2021 je i předsedkyní České meteorologické společnosti. Protože letošní léto je plné extrémů právě v případě počasí a pořád se hovoří o změně klimatu, v rozhovoru pro Reflex jsme zkoumali, jak se to dotkne České republiky.

Vypadá to, že letošní léto je plné extrémů. Viděli jsme mohutné požáry od Alžírska přes Sicílii až po řecký Rhodos, teploty přes 40 stupňů ve Středomoří, u Floridy naměřili rekordní teplotu moře, zatímco na stanici Concordia na Antarktidě neskutečných minus 83,2 stupně Celsia. I v Česku je chvíli velké horko, aby to vystřídaly chladivé bouřky. Děje se ale něco zvláštního?

Projevy počasí jsou intenzívnější, než jsme byli zvyklí, ale my si jich také daleko více všímáme než v minulosti. Každá mimořádná věc, která se stane, se okamžitě dostane do médií, hovoří se o tom v televizním zpravodajství a ovládá to sociální sítě. Někdy pak u toho zapomínáme na věci, jež se tady odehrávaly vždy. Druhou věcí ovšem je, že například projevy počasí v jižní Evropě, které pak ovlivňují i nás, nejsou úplně běžné.

Souvisí to s dlouhodobějšími změnami?

Tradiční bylo, že třeba ve Španělsku byla velká horka, registrovali jsme v Evropě v létě i mnoho požárů a bylo to normální. Ale že by hořelo najednou v pásu v celém Středomoří, od Portugalska přes Alžírsko, Sicílii, Chorvatsko, Řecko až po Turecko, jako letos, to obvyklé není. Jsou to důsledku změny klimatu.

Jaký je rozdíl mezi počasím, podnebím a klimatem? Ne každý to ví.

Mnoho lidí si to zaměňuje. Počasí je okamžitý stav – dnes je chladněji, zítra bude o pět stupňů víc. Podnebí je dlouhodobý režim, jak se střídají roční období nebo jak vypadá počasí v průběhu celého roku. Klima je totéž co podnebí, slovo pochází z řečtiny, ale do našeho širšího podvědomí se dostalo z angličtiny.

Počasí sledujeme on-line, ovlivňuje to naše chování, práci na zahrádce i výběr dovolené. Vy jako meteoroložka připravujete předpovědi počasí a komentujete ho v televizi od roku 1990. Jsme počasím více fascinováni, protože ho můžeme sledovat on-line?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!