Spor o protilátky: Experti ministerstva v „důkazní nouzi“

Spor o protilátky: Experti ministerstva v „důkazní nouzi“ Zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Protilátky po covidu jako alternativa k vakcíně? Ministerstvo říká ne

Protilátky vás před virem SARS-Cov-2 neochrání, je proto nutné se očkovat, aby se vám v těle vytvořily protilátky. Tak by se ve zkratce dala shrnout tisková konference členů klinické skupiny ministerstva zdravotnictví. Válka o protilátky vrcholí.

Spor o to, zda lidi, kteří prodělali nemoc covid-19, uznat za rovnocenné lidem očkovaným, zdá se, překročil veškeré myslitelné hranice bizarnosti. Ve snaze obhájit neobhajitelné se zastánci teze, že před nemocí chrání protilátky získané vakcínou, zatímco na protilátky po nemoci se spoléhat nelze, uchylují k argumentaci, jež popírá veškeré dosavadní známé imunologické poznatky.

A dost

Jakkoliv se na veřejnost dostávají informace jen kusé, pod povrchem to bublá. „A dost,“ volají už nejen imunologické špičky, ale trpělivost dochází i některým praktickým lékařům.

„Bohužel neumím pacientům vysvětlit, že jejich protilátky získané proděláním onemocnění nic neznamenají na rozdíl od těch získaných očkováním. Neumím jim vysvětlit, proč by se měli očkovat dva týdny po prodělaném onemocnění. Neumím vysvětlit, proč by se měli očkovat, když prodělali onemocnění, mají protilátkami prokazatelnou imunitu a nejsou ve vyšším riziku těžkého průběhu.“

Sama pracuji jako praktická lékařka a nikdy v minulosti jsem se nesetkala s doporučením, abych krátce po prodělané chřipce, klíšťové meningoencefalitidě nebo spalničkách očkovala kohokoliv, „aby byl ještě chráněnější“. Jde to nejen proti zdravému rozumu, ale proti všemu, co jsem se kdy učila.

Proč je mi vnucováno vidět něco jiného, než jsem reálně schopen vidět v praxi?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!