Zpěvák a hlavní autor Vltavy Robert Nebřenský

Zpěvák a hlavní autor Vltavy Robert Nebřenský Zdroj: vltava.at

Minulý rok se kapela vrátila na koncertní podia
Po sedmi letech pauzy je prý baví hraní víc než kdy předtím
Nebřenský v čele Vltavy roku 1986
Vltava Komedianti se vracejí domů
Vltava ve svých počátcích
8
Fotogalerie

Poslechněte si novou skladbu komediantů z Vltavy

Nová rubrika Kulturní Tip Reflexu. Každý den jeden tip na film, divadlo, hudbu, výstavu nebo knihu.

Vltava: Komedianti se vracejí domů
kapela: Robert Nebřenský (zpěv, kytara), Peter Binder (kytara, piano), Tomáš Uhlík (baskytara), Martin Vajgl (bicí)
vydal: 100Promotion
čas: 49:41 min

 

Pokud patříte k těm, na které podzim padá jako smutné období, a máte rádi veselou muziku, vyrazte do obchodu pro novou desku Vltavy. Na odpočinek od stresu a povzbuzení dobré nálady funguje líp než všechny lázně, masáže či dovolené v teplých krajích.

 

První slovo, jež na albu zazní, je Láska, ústřední motiv všech třinácti skladeb. Láska ovšem nikoliv jen adorující, mladicky rozverná a bláznivá. Vltava stále neztratila kromě chuti do hraní ani tu zdravě sebeironickou notu, kterou okouzlovala své fanoušky již před deseti lety. Tehdy vydala předchozí řadové album Když bozi zestárnou a na čas se odmlčela. Jak říká frontman a hlavní autor Vltavy Robert Nebřenský: „Něco tehdy skončilo. Svět, který jsem znal a měl rád, definitivně zmizel.“

 

Poslechněte si píseň "Nepředstavuj si nic" - pouze dnes!

 

Na albu Komedianti se vracejí domů ovšem Nebřenského svět ožívá alespoň částečně znovu. Nechybí mu stejná melancholie, hravost a invence jako před lety. Přidaly se naopak vlastnosti jako hloubavost, mnohoznačnost, a dokonce i jakási osudovost. Či rovnou touha po úniku. „Být socha nehnutá, na římse v závrati, kde letí kamení a nic už neplatí, kde padá zábradlí a oči vypadly, kde ladné výkřiky jsou jen řeč znaková,“ zpívá Nebřenský třeba v písni Socha.

 

Vnitřní naštvání (ať už z čehokoliv) si kapela léčí třeba písní Prodává se kytara, v níž se Nebřenský zříká své „staré“, která už stejně nechtěla dobře znít. Nebo hned v následující Já už dělat nebudu, kde s okatě přehnanou nabubřelostí ubezpečuje posluchače o tom, že už nikam chodit nebude a hodlá se už jen válet. Písní Polštář se pak album přehoupne do druhé poloviny. A vrátí se zpátky k neutuchající hudební něze, jež k Vltavě vždycky neodmyslitelně patřila.

 

 

Skladby z alba Komedianti se vracejí domů vás ze svého zajetí jen tak nepustí – na rozdíl od povrchních a kýčovitých kolovrátkových hitů toho ovšem nebudete nijak litovat. Cirkus Vltava totiž i přes svoje deklamované komediantství oplývá také inteligentním smyslem pro humor a pouhou zábavu jeho prostřednictvím povyšuje na vážnou a skutečně smysluplnou činnost. Což se ostatně odráží i na atmosféře jejich nezapomenutelných koncertů.

 

Chcete dostávat pravidelné kulturní tipy? Chcete se podělit o vlastní tip? Staňte se fanouškem této rubriky na Facebooku!