Lollipop Monster - drsné lolitky v městské džungli

Lollipop Monster - drsné lolitky v městské džungli Zdroj: cinemart.cz

Lollipop Monster - drsné lolitky v městské džungli
Lollipop Monster - drsné lolitky v městské džungli
Lollipop Monster - drsné lolitky v městské džungli
Lollipop Monster - drsné lolitky v městské džungli
Lollipop Monster - drsné lolitky v městské džungli
8
Fotogalerie

Lízátková zrůda veze z Německa komiks a pop-art

Dnes startuje nová kulturní rubrika Čím žijeme. Každý den jeden tip na film, divadlo, hudbu, výstavu nebo knihu.

Lollipop Monster

Režie: Ziska Riemann, D 2011, 96 min., 35mm
Scénář: Ziska Riemann, Luci van Org
Kamera: Hannes Hubach
Střih: Dirk Grau
Hudba: Ingo Ludwig Frenzel
Hrají: Jella Haase, Sarah Horváth, Nicolette Krebitz

 

Pokud máte dost hollywoodských filmových klišé, zkuste sáhnout po čistě evropském humoru. Do českých kin doputovala komedie berlínské rodačky Zisky Riemann Lollipop Monster. Jeden z mála současných filmů o mladé německé generaci nabízí inteligentní a neobvyklou směsici popkultury a různých “subkultur“. Humor v něm hraje jednu z nejdůležitějších rolí, do nálady celého filmu se otiskla zkušenost osmatřicetileté režisérky s komiksem a dramatem. Místy je až mrazivě pravdivý.

 

„Ty čubko, ty's to udělala!“ zní školní chodbou řev plný uznání, který záhy přehluší spuštěný požární poplach na zdi. Oona a Ari jsou dvě kamarádky prožívající divoké období puberty. Jejich osobní problémy přerůstají přes hlavu jim i jejich rodinám a vzájemné bezmezné přátelství se stává dočasným lékem.

 

Jsou přitom tak rozdílné, jak je to jen možné. První pochází z rodiny zamrzlé v socialistických 80. letech, druhá žije v perfekcionisticky (byť naprosto nevkusně) upravovaném světě, kde živí obyvatelé plní jen funkci doplňků. Jedno ale mají společné - v jejich okolí nepanují žádné vášnivé emoce, spíš mlčenlivost a přehnaná rezervovanost. Dívčí nevinnost a ideály berou pomalu ale jistě za své a místo nich nastupuje se vší pompou rebelství, zvrácenost a snaha zaujmout za každou cenu.

 

Lolitkovská Ari s blonďatýma culíkama a lízátkem v puse hledá chybějící city v nezávazném sexu s neznámým mužem. Záhadná introvertní Oona oblečená zásadně v černém se cítí být vinna sebevraždou svého otce, nařezává si dokrvava kůži na rukou a zahání černé myšlenky divokým čmáráním uhlem na papír.

 

Když se ty dvě dají dohromady, dojde k chemické reakci, která jim oběma změní život. Roztáčí se barevný kolotoč scének, komických příhod a vůbec příležitostí k řádění a plnění i těch nejbláznivějších snů a přání. Kdo se těm dvěma postaví do cesty, se zlou se potáže.

Smysluplnou směsicí komiksové a videoklipové estetiky, křiklavě pestrých a temně černých obrazů vypráví „Lízátková zrůda“ s pozoruhodným nadhledem o těžkostech dospívání v současném světě. Bizarními průvodci filmem jsou vúdú plyšák a skupina Zvíře s podivínským frontmanem Baronem v čele. V jedné písni zpívá: „Všechno vycítíme, nám nic nenacpeš, věříme svým pohnutkám a instinktům...“

 

„Se spoluscenáristkou Luci van Org jsme byly ve stejné partě, dokonce jsme daly první pusu stejnému klukovi. V pubertě jsme se navzájem, naštěstí, ztratily z očí. Lollipop Monster vypráví o tom, co by se stalo v opačném případě,“ tvrdí režisérka.