Rozhovor s Vladimírem Mlynářem

Vladimír Mlynář působil na počátku 90. let jako novinář a zástupce šéfredaktora v týdeníku Respekt. V roce 1997 byl poradcem při sestavování Tošovského vlády a v roce 1998 se stal ministrem bez portfeje... Od ledna 2003 začal oficiálně vykonávat funkci ministra pro informatiku. PŘEČTĚTE SI ODPOVĚDI NA VAŠE OTÁZKY.


Foto
Vladimír Mlynář působil na počátku 90. let jako novinář a zástupce šéfredaktora v týdeníku Respekt. V roce 1997 byl poradcem při sestavování Tošovského vlády a v roce 1998 se stal ministrem bez portfeje, poslancem a poté předsedou poslaneckého klubu Unie svobody, kde působil i v dalších funkcích. Od ledna 2003 začal oficiálně vykonávat funkci ministra pro informatiku.


Zajímá nás ovšem také, komu byste si přáli položit otázku vy sami. Pokud nám pošlete svůj nápad, budeme se snažit umožnit vám, abyste se na stránkách Reflexu s dotyčným setkali. Své případné návrhy můžete posílat na tuto adresu.







Petr Malý > Dobrý den, je mi jasné, že k tomu, abyste vedl ministerstvo informatiky, nemusíte být odoborník v oboru. Zajímá mě však, které specialisty na tuto problematiku najdeme ve vašem týmu. Děkuji.




Odborníky jsou např. moji náměstkové Vladimír Šiška a Jaromír Šiška, kteří řídí sekce intranetu veřejné správy a telekomunikací i můj první náměstek Michal Frankl: všichni dříve pracovali v oblasti informatiky. Také většina jejich podřízených, kteří pracují na odborných úkolech, má patřičnou kvalifikaci a zkušenosti. Navíc jsem vytvořil Kolegium ministra složené z odborníků mimo ministerstvo, kteří mi dělají kritické zrcadlo k práci mého úřadu. Obecně ale hledám manažery a organizátory, neboť práce ministerstva je především organizační.




Mirek > Co byste vytkl, dnes uz lonskemu, INVEXU?




Snad jen malou invenci v organizaci úvodního diskusního panelu. Moje debata s panem Mühlfaitem byla debata dvou přesvědčených a tudíž ne příliš zajímavá.




Petr > Zdravim, zajimalo by me, jaka je vase nejoblibenejsi pocitacova hra a take online hra?




Mafie. On-line hry nehraji. Upřímně - vlastně teď nehraji nic – nemám čas.




mirek > Dobry den, mam skromny dotaz ohledne LinDoS. (Linux do skol). Je mi jasne, ze lobiste dokazali presvedcit "ministerske odborniky" o jejich pravde. Chtel bych vedet zda nekdo vubec uvazoval o platforme Linuxu pro pripojeni skol na internet. Levny pocitac od neznackove firmy a neplaceny SW vcetne vsech vyvojovych prostredku dava netusene moznosti. Z meho pohledu je jasne, ze chceme pripravit nasi nastupujici generaci na uniformni svet. Microsoft a spol. ubira penize celemu statu a invenci nastupujici generaci. Je pan ministr ochoten zmenit jiz dane (nesmyslne) mantinely? Pokud jo, jak? S uctou mirek




Projekt Internet do škol byl, tak jak se realizoval, nešťastný. Potud souhlas. Nemyslím ale, že za to může Microsoft. Ministryně Buzková se věc snaží zachránit a můj úřad do projektu nezasahuje. Obecně k problému Open Source ale mohu říci, že brzy vydáme závazný komunikační standard XML pro veřejnou správu. Z mých debat se zástupci OS komunity vyplynulo, že to je krok, který velmi vítají. Povinné zavádění Linuxu se ode mne ale nedočkáte. To by byl opačný extrém. Z obecného pohledu pak musím říci, že ministerstvo informatiky bude dbát na to, aby se v praxi mohly uplatňovat různé systémy a bylo na rozhodnutí každého uživatele, který systém zvolí.




Václav Slavíček > Dobrý den, divíte se mi, že když si přečtu o tom, že z Vašich úst vyšlo, že byte má 1000 bitů, tak mám potom obavy, jak to s tou informační revolucí v naší zemi dopadne?




Máte pravdu, že jsem v jisté anketě odpověděl špatně a mohl jsem si ušetřit tento posměch, kdybych odpověděl dobře. Ale přesto si nemyslím, že ministr musí být specialista v oboru. Cožpak ministr zdravotnictví musí být špičkový lékař nebo ministr kultury umělec nebo školství učitel? Nikoliv. Politik je manažer a má se odborníky obklopit. Mojí prací je získat pro odborná řešení politickou podporu, prosadit je v život. A to také dělám.





Eva > Kdy budeme moci podávat daňové přiznání prostřednictvím internetu?




Už v březnu letošního roku bude možné prostřednictvím internetu podat přiznání k dani z přidané hodnoty za měsíc únor. V krátkém sledu bude následovat možnost elektronického přiznání k dani silniční a dani z nemovitostí. Přiznání k dani z příjmů fyzických i právnických osob bude s největší pravděpodobností možné elektronicky podat na počátku roku 2004 – bude se tedy jednat o přiznání za rok 2003. Musíte si ale k tomu pořídit elektronický podpis.




S. Spanihel > Víte už kolik má bajt bitů?




Ano, vím.




Radmila R > Co konkrétně hodláte prosazovat při jednání o PORTÁLU VEŘEJNÉ SPRÁVY a jak si takový portál představujete, co by mu nemělo chybět?




Portál je rozcestník. Zjednodušeně řečeno portál veřejné správy by měl být místem, kde každý občan jednoduchým a přehledným způsobem získá ty informace veřejné správy, které právě potřebuje a některé agendy přímo na dálku vyřídí. Problém jeho vzniku není technický. Není také problém portál jednorázově „nakrmit daty“. Problém je, jak informace na portálu udržet skutečně aktuální, ověřené a pravdivé. Po provedené reformě veřejné správy je to skutečný organizační oříšek. Pevně doufám, že jej ale vyřešíme tak, aby se u nás v druhé polovině roku portál rozjel.




dloock > Kam chodíte chatovat? (určitě řeknete, že na mlynar.cz, ale pozor, tam máte diskusi!




Nechatuji. Nemám na to čas.




Šroták > Dobrý den. Po vašem vstupu do politiky jste působil jako mladý pravicový politik, který to myslí poctivě a nejde mu jen o získani moci a vlastní prospěch. Vaše bezvýznamná přítomnost v levicové vládě jasně ukazuje, že jste se zařadil mezi bezpátežní většinu našich politiků. Je to škoda, mnoho mladých voličů by vám jistě dalo svůj hlas, kdyby jste trpělivě bojoval v opozici a čekal na výhru pravice v dalších volbách. Díky vaší chamtivosti, mocichtivosti a podlézavosti jste prišel jiste o hodně příznivců. Zklamal jste určitě nejen mě, je mi vás líto.




Na takto obecnou výtku se nedá věcně reagovat. Pokud mě máte za takového hajzlíka a bezcharakterního člověka, nezbývá mi než doufat, že vás časem přesvědčím výsledky své práce, že se mýlíte. Zastřelit se každopádně nehodlám.




František > Napadlo vás někdy, že jako novinář byste mohl "sloužit národu" možná poněkud efektivněji?




Svého odchodu z žurnalistiky nelituji vůbec.




Miloš Ráb > Opoziční smlouva byla podle Vás podvod na pravicových voličích. Jak tedy nazvete (slušně, prosím) účast ve Špidlově socialistické vládě s rekordním deficitem? A druhá, související otázka: spíte dobře?




Unie svobody, respektive Koalice, za níž jsem byl zvolen, před volbami nikdy koalici s ČSSD nevyloučila. Když výsledky voleb nedávaly možnost vytvoření jiné než středolevé vlády, případně vlády čistě levicové (ČSSD a KSČM) nebo vlády velké koalice (ODS a ČSSD), splnili jsme své předvolební sliby a uzavřeli koaliční smlouvu s ČSSD. A pokud jde o deficit rozpočtu, současný rozpočet je – na rozdíl od časů opoziční smlouvy – poctivý a skutečný. Začarovat s čísly a zdánlivě a jen na papíře tak snížit schodek, jak se to dělalo za opoziční smlouvy, jsme mohli jistě také. Místo toho vláda připravuje reformu veřejných výdajů a to je také jeden z důvodů naší účasti ve vládě. Ano, spím dobře.




Pavel Skoupý > Informacni systemy byvaji drahe, ale dlouhodobe maji vest ke znacnym usporam a efektivite. Jake uspory prinese do tohoto preurednikovaneho statu vase ministerstvo?




V letošním roce jsou poprvé finanční prostředky, které jednotlivé resorty vynakládají na datové přenosy, vyjmuty z jednotlivých rozpočtových kapitol a vázány v jedné rozpočtové kapitole. Ministerstvo informatiky dohlíží na jejich čerpání, což je důležitý krok k tomu, aby tyto peníze byly využity co nejúčelněji. Reálné finanční úspory v řádu až stovek milionů korun ročně přinese dobudování jednotné komunikační infrastruktury, tedy tzv. intranetu veřejné správy. Konečně elektronizace jednotlivých správních agend povede ke zvýšení kvality, efektivity a produktivity práce státní správy.




David Peterka > Patrite k druhe generaci politiku pod jmenem Mlynar. Bude i treti a tim zaklad na ceske Kennedyovce? Jaky je vas nazor na politickou praci otce?




Kritický. Myslím, že se v životě politicky několikrát osudově mýlil. Byl to ale můj otec a i když jsem s ním nikdy nevyrůstal a naše názory se rozcházely, nebudu se ho lacině veřejně zříkat.




Olga Marie Bednaříková > Vážený pane ministře, můžete stručně vyjádřit svou představu o "moderní poště", kterou chcete prostřednictvím ministerstva informatiky pomoci budovat? Po 30 letech praxe znám z provozu velmi dobře silné i slabé stránky České pošty a ráda vám pomohu nejen radou, ale hlavně zkušenostmi z aktivní činnosti "té za přepážkou". Zdravím Vás a přeji Vám ve Vaší práci mnoho úspěchů.




Velice vám děkuji za přání i nabídku zkušeností (můžete mne kontaktovat na adrese mlynar@micr.cz). Moderní poštu si představuji jako místo, které je vedle svých tradičních rolí místem, kde je např. možné získat různé dokumenty, aniž by bylo nutné trmácet se na příslušný úřad – například získat výpisy z registrů, podat různé úřední dokumenty, získat přístup k internetu přes veřejný kiosek atd. Zkrátka místem, kde vám ochotně pomohou a poradí, pokud je pro Vás ovládání moderních komunikačních technologií obtížnou záležitostí. A samozřejmě místem, na které se můžete spolehnout, že vaše zásilka dojde v pořádku a rychle ke svému adresátovi.




Magdalena > V jedne etape zivota jste se pohyboval mezi evangeliky, jak vas tato zkusenost ovlivnila a co pro vas znamena dnes?




Ovlivnila mě hodně a dodnes na ni rád vzpomínám. Dar víry jsem sice během let ztratil, ale hodnoty a principy křesťanství jsou mi stále blízké. Je to ale hodně intimní oblast lidského života a většinou se bráním jejímu probírání na stránkách médií. Je to přílišné zjednodušení….




Zdeněk Pitvar;  Dobrý den, co si myslíte o objektivnosti médií? Můžete mluvit z vlastní praxe. Děkuji a hezký rok 2003.




Nejsem ten, kdo má média hodnotit, neboť jsem sám objektem jejich zájmu. Možná, že až nebudu aktivní politik, tak k tomu něco většího někdy napíšu. Musím totiž přiznat, že někdy nestačím žasnout, co všechno za polopravdy a někdy i lži se píše. Obecně si myslím, že v posledních letech příklon tuzemských médií k povrchnosti zesílil.




Marcela;  Dobrý den, vím, že jste za minulého režimu nestudoval, ale četla jsem, že si vzdělávání doděláváte. Kde studujete a jak se cítíte mezi svými spolužáky?.




Jsem studentem v distančním režimu (tedy placeném) oboru Veřejná správa na Ekonomicko správní fakultě Masarykovy university v Brně. Studuji tedy po sobotách a nedělích a zatím to zvládám, i když je to teď dost těžké. Spolužáci mě, doufám, berou normálně. Moc si mě naštěstí nevšímají.




Marcela;  Zdravím vás v roce 2003, všimla jsem si, že začaly fungovat stránky vašeho ministerstva a jsou docela dobré. Zajímala by mě však některá čísla, která jsem tam nenašla. Můžete mi tedy říct, kolik je v současné době na internet připojených domácností, kolik procent firem a státních institucí a jak se to má se školami. Děkuji za informace a přeju hodně ministerského štěstí.




Bohužel přesné a aktuální statistické údaje zatím k dispozici nejsou. Ze sčítání lidu se ještě zpracovávají. Ale z různých dílčích průzkumů lze odvodit, že v České republice je v současné době k internetu připojeno necelých 15% domácností, přibližně 90% firem a 100% státních institucí. Ve školství se situace v poslední době velmi rychle mění v souvislosti s realizací projektu Internet do škol. Dnes už by drtivá většina škol měla být připojena alespoň jedním počítačem.




Mikuláš Čeněk;  Dobrý den, zajímalo by mě, co pro vás osobně představuje prostor internetu? K čemu by měl sloužit, nemyslíte si, že je obecně přeceňován nebo naopak nedoceňován? Děkuji a hezké ministrování.



Internet je nástroj. Nástroj, který dává ohromné možnosti lidské svobodě, možnosti k šíření a získávání informací, komunikaci mezi lidmi, vzdělání, obchodu atd. a v tomto smyslu je jeho význam srovnatelný s vynálezem knihtisku. Souhlasím, že někdy bývá přeceňován a jinými současně podceňován. Za sebe se hlásím k věcnému hodnocení a střízlivému optimismu.