Topolánek: Volby byly manipulované!

Topolánek: Volby byly manipulované!

Topolánek: Volby byly manipulované!

Premiér tvrdí, že má důkazy o manipulování volby hlavy státu, a hodlá je předložit sněmovně.

Premiér Mirek Topolánek tvrdí, že má důkazy o manipulování loňské volby hlavy státu. V Poslanecké sněmovně dnes prohlásil, že je rád předloží na uzavřeném jednání dolní komory.
Premiér zopakoval svá starší slova, že „celou věc“ řídili a organizovali někdejší šéf české rozvědky Karel Randák a Petr Dimun, nyní odpovědný za marketing opoziční sociální demokracie.
„Doufám, že mi umožníte, pokud o to požádám, na uzavřeném jednání sněmovny předložit důkazy o tom, jakým způsobem byla manipulována prezidentská volba před rokem, jakým způsobem bylo porušeno ústavní právo,“ řekl Topolánek.
Úvahy o manipulaci prezidentské volby, kterou loni nakonec vyhrál Václav Klaus, se vynořily po úniku záznamu schůzky v hotelu Savoy mezi prezidentovým kancléřem Jiřím Weiglem a lobbistou Miroslavem Šloufem (ČSSD).

(Zdroj ČTK)


O NÁZOR NA CELOU KAUZU JSME V TELEFONICKÉM ROZHOVORU POŽÁDALI POLITOLOGA BOHUMILA DOLEŽALA.

Máte představu, s čím premiér Topolánek předstoupí před sněmovnu? O jakou manipulaci se podle vás jedná, jaké jsou vlastně možnosti?

Z mé strany to bude samozřejmě jenom spekulace, ale předpokládám, že půjde o to, jakým způsobem byl ze strany ČSSD vyvíjen nátlak na určité poslance, proto aby dali svůj hlas Klausovu protikandidátovi. Samozřejmě, a to už je zase spekulace, ale spekulace strašně snadná, se nabízí možnost, že jedním z těchto lidí byl poslanec Wolf. Mohlo mu být naznačeno, že když se nebude chovat tak říkajíc slušně, mohly by přijít na přetřes jeho problémy s dotacemi.
Vy osobně se domníváte, že volba prezidenta byla zmanipulovaná?

Ono když se něco manipuluje z obou stran, tak výsledek může být vlastně nezmanipulovaný. Můj základní dojem z volby prezidenta je ten, že Klaus vyhrál těsně, ale že je velmi problematické to nějakým způsobem právně znehodnotit. Další věc je, jestli to Klausovo vítězství bylo dobré. Já mám dojem, že šlo o situaci, kdy dobrá varianta prostě neexistovala.
Jaký další vývoj událostí očekáváte?

Teď všechno závisí na prezidentu Klausovi, kterému premiér Topolánek z nezbytí dopomohl do prezidentského křesla. Pokud se rozhodne, že současnou vládu podrazí, tak ta vláda samozřejmě padne. Pan prezident to nemá moc jednoduché, protože by to bylo moc vidět, kdyby se teď jednoznačně rozhodl. Takže je to napínavé, a protože nejsem prognostik, tak si počkám.


Související články:

Miroslav Cvrček: NEJLEPŠÍ OBRANA JE TOPOLÁNKŮV ÚTOK (Reflex online, 18. 3. 2009)
...když už bylo Topolánkovi nejhůř, oznámil na středečním jednání Poslanecké sněmovny při vysvětlování Dalíkových aktivit, že má důkazy o manipulaci loňské prezidentské volby ze strany socialistů.