Je Karel Srba nevinný?

Proces s Karlem Srbou trpí nedostatkem důkazů. Premiér Vladimír Špidla hodlá na víkendovém sjezdu ČSSD ostře kritizovat komunisty. Sjezd sociálních demokratů je očekáván hlavně v souvislosti s možnými změnami ve vedení strany. Ministerstvo vnitra zveřejnilo na svých internetových stránkách seznamy Stb. Válka i Irákem začala.

Pondělí 17. března


Začíná soud v případu Srba - Slonková



Začíná soud v případu Srba - Slonková Bývalý sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba chtěl podle policie i žalobce zabít novinářku Sabinu Slonkovou. Několikadenní proces, který tuto verzi potvrdí, nebo naopak vyřkne verdikt o nevině, startuje dnes v Českých Budějovicích.



K soudu se dostává jedna z největších politických afér polistopadové české historie - po Srbově zatčení začala policie odhalovat machinace na ministerstvu zahraničí, vojenská rozvědka, jejímž byl Srba agentem, je po prověrce ministra obrany v troskách. Vyšetřování korupčních afér dosud neskončilo.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Přestože to zatím vypadá, že se Karel Srba stal obětí tajných služeb nebo žárlivé Evy Tomšovicové, úsudek rozumného člověka se spíše přiklání k tomu, že pokud se někdo chtěl zbavit novinářky Sabiny Slonkové, byl to právě obžalovaný. Ten jediný měl k tomu totiž pádné důvody. Doufejme tedy, že pokud bude Srba pro nedostatek důkazů této obžaloby zproštěn, vězení, které mu hrozí za řadu obvinění dalších, nemá šanci uniknout.



Úterý 18. března


Špidla chce zaútočit na KSČM



Komunisté jsou i dnes nedemokratickou stranou stalinského typu. Přesně tahle slova by měl pronést příští víkend na sjezdu ČSSD předseda sociální demokracie Vladimír Špidla. V ČSSD totiž sílí tlaky na vedení strany, aby více spolupracovalo s komunisty.




Špidla tomu chce zabránit, a proto si nechal od stranických analytiků vypracovat důkladnou analýzu KSČM, která komunisty vykresluje jako pokračovatele předlistopadové KSČ.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Sociální demokraté cítí rostoucí nenávist ze strany KSČM a jímá je strach. Ve skutečnosti jim však asi nezbyde nic jiného než voliči podporované komunisty prostě ignorovat.



Středa 19. března


Gross bude možná bojovat o post šéfa ČSSD



Při úvahách, kdo by mohl Vladimíra Špidlu vystřídat v čele sociální demokracie, se nejčastěji hovoří o Stanislavu Grossovi. Oficiálně však zůstává Špidla jediným kandidátem.





Čerstvě zvolený šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Petr Ibl, který se sám označuje jako ˝grossovec˝ má ovšem za to, že Gross půjde do boje o křeslo šéfa ČSSD jen tehdy, bude-li mít Špidla ještě další protikandidáty. ˝Řekl mi, že do nějakého střetu pouze proti Vladimíru Špidlovi nepůjde. Pokud by ale měl Špidla více konkurentů, tak by nastoupil,˝ řekl Ibl.





(Zdroj a více informací: lidovky.cz)


Scénář pro Stanislava Grosse ještě není dopsán a dokončen bude v podstatě na poslední chvíli. Zdá se, že v krajním případě je Stanislav Gross ochoten svou životní roli přijmout, přestože by si na ni rád ještě chvíli počkal. Na rozdíl od ministryně zdravotnictví Marie Součkové má totiž jistou dávku soudnosti.



Čtvrtek 20. března


Seznamy StB zahltily stránky ministerstva



Stačí jediný klik na webové stránky ministerstva vnitra a lidé lehce zjistí, zda jejich příbuzný, známý, soused či kolega nedonášel komunistické tajné policii. Ministerstvo vnitra totiž zveřejnilo oficiální databázi spolupracovníků Státní bezpečnosti. Kdo chce do ní nahlédnout, musí se ale obrnit trpělivostí.



"Trvá to dlouho, než se to otevře, protože jde o rozsáhlý soubor, který obsahuje velké množství jmen," vysvětlila ČTK Marie Masaříková z tiskového oddělení ministerstva vnitra.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Rozčarování nad kolapsem internetových stránek ministerstva vnitra bylo větší než by běžný uživatel internetu předpokládal, ale v krátkosti k jádru věci - smiřme se s tím, že nic není dokonalé.



Pátek 21. března


Válka online: Naši chemici byli napadeni



Českým a slovenským chemikům se podařilo zlikvidovat všechny irácké střely. Vojáci jsou v pořádku.



Americké a britské síly od čtvrtečního večera postupují jižním Irákem, aniž by narážely na odpor Iráčanů.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Nezbývá než souhlasit s dnešním sloupkem Tomáše Feřteka Je válka? Vypněte rádio, nečtěte noviny!, stali jsme se totiž oběťmi manipulace.