Reflex č. 10

Jaká byla volba prezidenta republiky? Norah Jonesová - držitelka osmi prestižních gramofónků Grammy Awards. Co si někteří Američané myslí o válce? Spejbl a Hurvínek se ocitli v úzkých. Smrt Jana Masaryka je dosud obestře na nejasnými okolnostmi. Znáte Bezděz - jeden z nejznámějších hradů v Čechách?

Zde najdete kompletní obsah čísla 10 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto





Foto
Volba prezidenta republiky se odehrávala v atmosféře všeobecného rozkladu vládní koalice. Tyto události byly vyvrcholením dlouhodobějších trendů. Atmosféru zvolení Václava Klause za hlavu státu popsal Bohumil Pečinka a fotograficky zachytil David Kraus.



Foto
Bylo to loni zjara, album Come Away With Me bylo novinkou na hudebním trhu a nikdo zpěvačku a pianistku Norah Jonesovou neznal. Zajímavý na ní byl jen její půvab a otec - Ravi Šankar, slavný hráč na sitar. Tehdy vznikl rozhovor Honzy Dědka dosud neotištěný. Přesně o rok později získala tato dívka osm prestižních gramofónků Grammy Awards a stala se mediální tváří týdne.

Foto
Objektem reportáže Terezy Čapkové jsou mladí lidé, kteří nesnášejí autority a práci v kanceláři. Přes zimu se živí jako instruktoři, zbytek roku cestují po světě. Čtyři měsíce v zasněžených horách každý den včetně sobot a nedělí učí v Albrechticích v Jizerských horách malé i starší vládnout lyžemi a snowboardem.


Foto
Nelze zjistit co si ve Spojených státech myslí o válce celý národ, přesto se o to alespoň v malém baru na Manhattanu pokusila Veronika Bednářová. Rozhodně nejde o sociologickou studii, ale z výpovědí mladých Američanů vyplývá, že tradičně optimistická země nemá dobrou náladu.

Foto
Městský ústav sociálních služeb v Plzni zažaloval divadlo Spejbla a Hurvínka a předmětem soudního sporu jsou autorská práva na kultovní loutky a téměř vše, co souvisí s činností této scény. Pro příspěvkový MÚSS je jistě lákavá představa, že zbohatne na jiné příspěvkové organizaci, konstatoval Pavel Kovář poté, co se pokusil situaci projednat s účastníky sporu.


Foto
Masarykova smrt, nejzáhadnější v českých dějinách minulého století, stále čeká na své vysvětlení. Pavel Kosatík se pokusil objasnit, proč to tak je. Soustředil se na způsoby, jakými byl případ v minulosti vyšetřován a zjistil, že jsou neméně zajímavé jako fakt, jenž pátrání vyvolal.


Foto
Gotický hrad Bezděz získal v průběhu staletí zcela výlučnou pozici a díky dramatickým a zároveň ovšem romantizujícím událostem, které se tu v průběhu jeho existence odehrály, se stal i jedním z nejznámějších hradů v Čechách. V souvislosti s geniem loci se o něj zajímal Jiří Žák.