Reflex číslo 42

V letošním dvaačtyřicátém čísle časopisu Reflex si můžete přečíst rozhovor s Arnoštem Lustigem, výtvarníkem Maximem Velčovským nebo režisérem Zdeňkem Tycem. Čeká vás ale i i Jiné čtení o West Side Story, reportáž z Kábulu a příloha s názvem Jak chytře na peníze?

Zde najdete kompletní obsah čísla 42 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.



Foto





Foto
Hliníkový ešus, modrobílá krabice na kostkový cukr ... "Když si vzpomenu na svoje dětství, nevybaví se mi politická situace, ale obyčejné věci, kterých jsem se dotýkal," říká šestadvacetiletý výtvarník Maxim Velčovský, který se věnuje designu od okamžiku, kdy zjistil, že do něho může procpat tvůrčí myšlenku. O boji za lepší konzum si povídali s Petrem Volfem.




Foto
Naši lékaři odcházejí do Německa a dalších evropských zemí. Pochopitelně za většími penězi, o kterých si mohou v našich podmínkách jenom nechat zdát. Zatím tomu brání určité administrativní bariéry, ale po vstupu do Unie zmizí. Otázku Jít či nejít? probírala s některými z nich Jana Doležalová.




Foto
Fotografie Jaroslava Kučery jsou z těch, na které člověk nezapomíná. Tenhle fotograf má zvláštní dar postihnout život takový, jaký je: bez pozlátka a jakékoliv idealizace. Petr Volf představuje sérii Kučerových černobílých fotografií, které vznikaly v posledních třiceti letech, i s komentářem jejich autora.




Foto
Už jste viděli Smrady? Název nového filmu Zdeňka Tyce vymyslela autorka scénáře Tereza Boučková. "Myslím, že se jí povedl, je správný a výstižný. To slovo se dá vyslovit velmi různými tóny," vysvětluje režisér. V rozhovoru Honzy Dědka se Zdeněk Tyc až překvapivě upřímně svěřuje, jaké to je, být majitelem Plyšového lva.




Foto
"Radost je nejdůležitější hodnota v životě, kromě toho, že si člověk může poctivě říct: nikdy jsem nikoho neošidil, " svěřil spisovatel Arnošt LustigVeronice Bednářové, která navštívila jeho kurs tvůrčího psaní v pražské Akademii Josefa Škvoreckého.






Foto
Rok poté, co vládu v Kábulu převzala Severní aliance, vláda ženám nošení burek nenařizuje. O tom jak se mohou ženy chovat tedy rozhodují nadále pouze muži v rodině. A tak přízračná stvoření zahalená v modrých hábitech dál chodí po ulicích, ovšem Michalovi Kubalovi se dostalo té mimořádné výsady, že mohl nahlédnout do jedné z dílen na výrobu tohoto oblečení.




Foto
Newyorská čtvrť West Side v roce 1962 zmizela, ale slavný muzikál Leonarda Bernsteina West Side Story vycházející ze starého Shakespearova příběhu stále dobývá svět. Rčení, že neexistuje hudba vážná a nevážná, nýbrž dobrá a špatná potvrdil autor tímto dílem vrchovatě. Důkladnému rozboru tento mistrný kousek podrobil Jan P. Kučera.




Foto
PŘÍLOHA: JAK CHYTŘE NA PENÍZE?
Úroky, pojištění, anuity, technická míra, výnosnost. Na tato mnohdy nesrozumitelná slova naráží každý, kdo se pokouší starat o své peníze. Doba, kdy stačilo nechat své peníze v bance, již skončila a je tu řada nových produktů, které by mohly vydělat víc. Jak si z nepřehledné nabídky vybrat? Pro první inspiraci vám mohou posloužit příběhy osmi různých lidí u nichž najdete i naše tipy a doporučení jež by mohly finanční situaci každého z portrétovaných zlepšit.