Jak „pátá kolona“? Co si to dovolujete, pane Mílku?

Jak „pátá kolona“? Co si to dovolujete, pane Mílku?

Jak „pátá kolona“? Co si to dovolujete, pane Mílku?

Termín „pátá kolona“ poprvé použil španělský Frankův generál Emilio Mola v roce 1936 na začátku útoku na Madrid. Tvrdil, že jeho čtyři vojenské kolony doplní pátá uvnitř města – lidé, kteří nesouhlasí s republikou a podporují Franka. A obecně se od té doby termín používá jako označení skupiny zrádců, kteří spolupracují s nepřítelem.


Takže: lidé, kteří kritizují americkou zahraniční politiku, zpochybňují nutnost radaru, nebo ho dokonce odmítají jsou zrádci a spolupracují s nepřítelem? Ohledně radaru jsou to podle průzkumů přibližně dvě třetiny obyvatel Česka. To už je na pováženou velká pátá kolona. Koho zrazují a s kým spolupracují? Není možné, že by měli třeba jen nějaký svůj názor nebo postoj, aniž by byli rovnou zrádci?
Tak například já, pane Mílku, myslím, že útok na Irák byl veden na základě vylhaných důvodů a přinesl více škody než užitku a pro mrtvé vojáky i civilisty bylo třeba vyčlenit příliš mnoho irácké půdy. Nesouhlasím také s tím, aby vláda nyní podepsala smlouvu s USA o stavbě radaru. Myslím, že argumenty proti radaru jsou silné a že diskuse by měla pokračovat.
Koho zrazuji? Svobodný svět, západní civilizaci, Českou republiku, NATO…? S kým spolupracuji? S teroristy, islamisty, Moskvou, komunisty, Goebbelsovými pohrobky…? Nemáte pocit, že tohle není právě věcný způsob vedení diskuse? To přitom uvádíte statistiky a nechcete, aby Vám lidé nadávali dříve, než odpoví na Vaše testové otázky. Ostatně: podle volebních výsledků a průzkumů veřejného mínění z posledních let je v otázkách americké zahraniční politiky a války v Iráku velice silná pátá kolona ve Spojených státech. Také zřejmě na výplatních páskách Moskvy nebo Usámy…
Ohledně Vašich otázek: (1. Je možné, aby se Česká republika ubránila sama proti vnějšímu nepříteli? 2. Je dobré mít nad hlavou střechu, která by zabránila tomu, aby na mě jednoho dne padaly bomby? 3. Která země jako jediná na světě může takovou obranu zaručit a která nikdy ze svých mezinárodních závazků neustoupila?)

1) Ne, jakémukoli většímu napadení bychom se zřejmě neubránili. Proto jsme například v NATO, ne?
2) Bylo by dobře mít nad hlavou takovou střechu, o tom žádná
3) Tady bude asi ten problém: žádná



Související články:

Jaroslav Mílek: PÁTÁ KOLONA? (Reflex online, 10. 6. 2008)