Právo zemědělců na protesty

Moje maminka včelaří. Včelín s včelstvy zůstal na pozemku domku mých prarodičů po smrti mého dědy opuštěný. A máma nemohla nechat včelstva neopečovávaná a na pospas osudu. Tak se o včely naučila starat (což vzhledem k množství žihadel v úlech rodina vážně obdivuje)...

. Díky tomu vytáčíme každé jaro a léto po matčině celoroční péči o včely desítky kilogramů medu. Tento víkend si maminka s babičkou povzdechly, že letos do výkupu med dávat nemohou a proto se musíme celá rodina snažit prodat med známým. Proč? Ve výkupu dostanou za kilo medu dvacet sedm korun, což často nenahradí ani cukr, kterým je třeba včely na zimu nakrmit. Víte, za kolik se prodává med v obchodech? Za sto korun kilo? Naštěstí většina včelařů nežije tak jako naše babička na samotě, takže se cesty po celé republice znovu rámují tabulky s nápisy: med od včelaře za osmdesát korun kilo. Včelaři si vytvořili vlastní trh, vyhnuli se vydřidušským obchodním řetězcům. Jenže většina včelařů se produkcí medu na rozdíl od mnoha zemědělců neživí.
S přicházejícím létem, přibývajícími plodinami na zahradě, se snižujícími se cenami za ovoce a zeleninu čím dál více chápu nespokojené zemědělce. Já osobně bych si v této době na rostlinnou výrobu netroufla. Je pravda, že v místě, kde žijeme, obdělává své pozemky u rodinných domků většina starousedlíků. Pěstují jahody, rajčata, okurky, papriky, cibuli, kedlubny, kapustu, někdy i brambory… Zeptáte-li se kohokoliv ze zahrádkářů, zdali by se nevyplatilo koupit to samé v obchodě, přisvědčí, že ano, ale čerstvé ovoce a zelenina ze zahrádky mají svůj půvab, a pokud máte děti nebo k vám děti jezdí, není nad záhonek s jahodami a s hráškem. Práce, okopávání, plení a zalévání berou zahrádkáři jako relaxaci, i když někdy dost namáhavou a úmornou. S takovou zkušeností se lze snadno vcítit do zemědělců, kteří obdělávají hektary půdy a přitom volají po vyšších dotacích, poukazují na nízké ceny v obchodech a především ceny výkupní, za které jsou nuceni plodiny prodávat.
Když se nad situací zemědělců zamyslíte v těchto souvislostech, snáze je pochopíte, a možná při dalších zprávách o demonstracích a protestech je podpoříte alespoň v duchu.