Jen ať Primu koupí Murdoch!

„Včera prý prodali Primu, nevíte o tom něco?“ zeptal se mě minulý týden manažer jedné telekomunikační společnosti, která se připravuje na spuštění digitálního vysílání. Popravdě jsem odpověděl, že nevím a dodal něco v tom smyslu, že o údajném prodeji Primy se mluví už hodně dlouho, zatímco skutek utek.



Pak se v týdeníku Marketing&Media objevila informace, že s majiteli Primy jedná německá RTL Group a švédská společnost Modern Times Group (MTG). Mladá fronta Dnes dodala, že třetím zájemcem není nikdo jiný než mediální magnát Rupert Murdoch a jeho News Corp., největší mediální gigant na světě. Musel jsem se při té představě zasmát: ještě před lety, kdy se udělovaly první licence komerčním televizím, dělala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání všechno pro to, aby se na český trh lidé jako Murdoch nedostali. Prý by to tu zválcovali a zničili kvalitu vysílání, protože jim jde jenom o zisk.

Právě kvůli tehdejšímu politickému zadání vznikl problém s televizí Nova, kdy zahraniční investor nemohl být zároveň majitelem společnosti, která vlastní vysílací licenci. Vznikl slepenec vysílací společnosti (vlastněné českými podnikateli) a servisní organizace (ovládané investorem). Jak takové podnikání nakonec dopadlo, víme všichni moc dobře. Dnes se vstupu Murdocha nebo Bertelsmanna na český televizní trh nikdo nebrání. A je to dobře.

Přál bych Primě, aby jí koupil Murdoch, RTL Group nebo MTG. Ta televize není špatná, konec konců na příkladu VyVolených ukázala, že když si něco umane, dokáže vytřískat potřebnou sledovanost. Jenže na jednom pořadu nelze stavět celý program. Alespoň ne dlouhodobě. Prima v posledních měsících masivně investovala do výroby vlastních pořadů, rozhodně ale nemá k dispozici takové prostředky jako Nova. Pokud chce opravdu barrandovskou televizi porazit, potřebuje silného partnera, který se nebojí investic s dlouhodobou návratností.

Boj Primy s Novou může trvat ještě léta, investice se budou vracet pomalu a přechod na digitální vysílání bude znamenat další finanční ránu. Bez silného hráče za zády se Prima neobejde. Měli by si ho přát i diváci. Vždyť to budou právě oni, kdo na souboji Primy s Novou vydělá. Tedy pokud se obě televize zase nedohodnou na „opoziční smlouvě“ a paktu neútočení jako za Železného. Takovým dohodám ale snad už odzvonilo.