Korunní princ

Bezpříkladný politický i osobnostní výkon Stanislava Grosse by neměl zakrývat velice solidní pojetí vedlejších rolí. O Miroslavu Kalouskovi tu už řeč byla opakovaně, v posledních dnech si ovšem o pozornost stále razantněji říká i předseda US Pavel Němec. A co znamená taková pozornost v současné české politice je zřejmé: stále více lidí si myslí, že je totálně neschopný a hodně zkorumpovaný.


Ministr spravedlnosti Němec podezřele rychle a nápadně bez konzultace s pověřeným soudem rozhodl o vydání katarského prince do jeho země. Princ přitom byl ve vazbě podezřelý z pohlavního zneužívání nezletilých dívek. Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová poslala kvůli těm podivnostem na Němcovo ministerstvo kontrolu a nechala mu policií zabavit spisy, což Němec považuje za bezprecedentní porušení subordinace a hodlá Benešovou odvolat. Údajně samozřejmě kvůli něčemu jinému. Zdá se, že Němec zavádí trochu jiný než tradiční demokratický model dělené moci – soudy nepotřebuje a státní zastupitelstvo přímo řídí, vystačí si s mocí exekutivní a to je na pravicového liberálního politika docela silná káva. Ostatně na každého. Výstižně to shrnul jeden komentář v internetové diskusi o Němcově aféře, reagoval na označení naší současné situace za Kocourkov: „Kocourkov? To ne, tam si jenom na radnici nedali okna. Ale tady je to totální bordel!“
A to Němec není jen protagonista případu s princem. Je předsedou strany, jejíž preference se potácejí v oblasti statistické chyby. V době téměř celé krize byl naprosto loyální ke Grossovi a jiné důvody než zájem o udržení vlastního postu hledal jen velmi pracně. A je také tváří až ostudně hloupé reklamní kampaně na vlastní stranu, která stála miliony a preference pochopitelně nepozvedla. Z bilboardů leckde shlíží Němcova tvář například se sloganem „Dvakrát více peněz pro vysoké školy“. Typický populistický výkřik do tmy, navíc od člena vlády, která nedávno schválila vcelku detailní plán postupného navyšování rozpočtu vysokých škol. Nesouhlasil tehdy loyální ministr?
Typickým završením kampaně pak je bilboard, který vyzývá k podpoře evropské ústavy, (možná cituji jen přibližně ), „Rozumné řešení, rozumných lidí“. A jakou roli v tom hraje ministr Němec?