Přenos jako umění

Internetová rádia jsou fenomén, který fascinoval síťové umělce od nepaměti. Už skoro před deseti lety pronášel Heath Bunting na své pražské přednášce - v rámci přehlídky Umělci nových médií - proroctví o tom, že internet umožní demokratičtější přístup k hudbě, protože umožní vysílat to, co chtějí jednotlivci a nikoli korporace, které se zabývají prodejem hudby.

Internetová rádia jsou fenomén, který fascinoval síťové umělce od nepaměti. Už skoro před deseti lety pronášel Heath Bunting na své pražské přednášce - v rámci přehlídky Umělci nových médií - proroctví o tom, že internet umožní demokratičtější přístup k hudbě, protože umožní vysílat to co chtějí jednotlivci a nikoli korporace, které se zabývají prodejem hudby.
Tuto vizi – internetový přenos jako unikátní experiment – začala realizovat řada umělců po celém světe. A jedno z hlavních center experimentování se z Británie přesunulo do Spojených států, kde se tomuto specifickému podžánru net artu, začalo říkat Transmission Arts. A tak dnes kromě internetových rádií vysílajících nejnovější hity korporátních hvězdiček, najdete také stovky rádií s nezávislou scénou i rádia , které se věnují těm nejminoritnějším žánrům a experimentům.
Takové je rádio free103point9, které provozuje stejnojmenná nezisková organizace, ovšem podíváte-li se na strukturu webové organizace, pochopíte že ji tvoří rozumně uvažující lidé. Nabízí finančně výhodné technologické zázemí pro záznam projektů dalších neziskových organizací a rozhlasových uměleckých experimentů. Vysílá je na svém médiu. Některé z nich ( ty, na které nejvíc reagují mejlem posluchači) potom vydávají na vlastním labelu experimentálního umění „transmisson arts“, žánr, kterému dali jeho jméno.
Free103point9 tvoří několikačlenný kolektiv, který začal vytvářet archiv záznamů uměleckých přenosů v roce 1997. Kromě toho zajišťovali přenosy a internetové vysílání různých noiseových, turntablismových či free jazzových pořadů a vytvořili si prvné místo na new yorské umělecké scéně, která je pochopitelně velmi široká. Free103point9 jsou idealisté, jejichž mise do živého vysílání skutečně potvrzují, že internet dokáže měnit svět tím, že propojuje příznivce minoritních žánrů po celém světě. Jejich vysílání je tříšť zvuků, informací, rozhovorů a zase zvuků. Najde si stovky, možná tisícovku posluchačů. A pořád hledá další a další meze vysílání či přenosu audiovizuálního signálu.
Letos si toho všimlo i New Yorské New Muzem Of Contemporary Art, které 7 umělců stojících za projektem rádia free103point9 zařadil do expozice Airborne.