Samorost bude mít pokračování

Designérskou skupinu Amanita design tvořil doposud jen Jakub Dvorský. I tak jsme o ní v minulých letech slyšeli dost a dost. Dvorského hra Samorost (která byla zároveň jeho ročníková práce v ateliéru prof. Jiřího Bárty na pražské VŠUP) zbořila v roce 2004 server brněnského klubu Perpetuum (jehož stránky také vznikly v Amanita design) a později se stala jednou z nejvychvalovanějších flashových her vůbec. Dvorského styl, v němž výhody programování ve Flashi kombinuje s metodami klasické animace a vychází z „přírodních“ materiálů, se zalíbil především v zahraničí

Designérskou skupinu Amanita design tvořil doposud jen Jakub Dvorský. I tak jsme o ní v minulých letech slyšeli dost a dost. Dvorského hra Samorost (která byla zároveň jeho ročníková práce v ateliéru prof. Jiřího Bárty na pražské VŠUP) zbořila v roce 2004 server brněnského klubu Perpetuum (jehož stránky také vznikly v Amanita design) a později se stala jednou z nejvychvalovanějších flashových her vůbec. Dvorského styl, v němž výhody programování ve Flashi kombinuje s metodami klasické animace a vychází z „přírodních“ materiálů, se zalíbil především v zahraničí a tak v rychlém sledu vytvořil ještě prezentaci americké posthippie kapely, komerční legrácku pro Nike i nádherný klip Plantage pro dánskou triphopovou formaci Under Byen. Po klipu Virtual Soul Waste (který vytvořil David Možný pro brněnskou hiphopovou formaci Naše Věc) je to další český „desktopový“ klip, který snese srovnání i s komerční špičkou kdekoli na světě.
Jestli někoho v Amanita design znepokojovala přítomnost jediného autora, pak jeho pochyby o stabilitě projektu mohl rozptýlit leden 2005, kdy do autorského kolektivu oficiálně přibyla výrazná posila. Václava Blína si pamatují všichni, kdo viděli sekci českých digitálních klipů Czech Style! na festivalu Datatransfer, protože jeho animovaný klip „Na tu svadbu“ byl pro svou folklorní symboliku nezapomenutelný. Jeho práce však viděli i diváci festivalů v Praze, Zlíně, Třeboni, Písku, Utrechtu, Torontu, Middlesbroughu či Zagrebu. Dvorského spolužák by do čistého a akademického výrazu Dvorského mohl přinést syrovost a živočišnost, stejně jako další výrazný autorský rukopis.
Nejlepší je přitom všem informace, že oba dva autoři Amanita design teď spolu připravují několikrát rozsáhlejší pokračování hry Samorost, pro které by měl vykouzlit hudební složku další známý experimentátor Floex, který sice pořád otálí se svým dalším albem, zato se stále víc věnuje projektům hraničícím s multimediální instalací či interaktivním umění, jako to je třeba u společného projektu se Zka4t Ema tomatucha , ve kterém skladbu tónů ovlivňují posluchači blikáním rozdaných rgb svítidel.