Výroba hvězd

Rozsáhlý materiál o nové liberecké hokejové aréně (14.1.) ukázal, že MF Dnes se intenzivně podílí nejenom na výrobě hvězd v rámci pořadu Superstar. Barbora Žehanová a Milan Eisenhammer představili jako hvězdu libereckého podnikatele Petra Syrovátka. Způsobem, který podle mě nesnese kritéria novinářské profesionality.


Připadá mi to o to závažnější, že nemůže jít o prostou nepoučenost – MF Dnes má svoji libereckou redakci, kde problematického podnikatele i příběh arény dobře znají. Přesto text nepsali liberečtí autoři a na stránce se neobjevili ani prostřednictvím nedávno zavedené novinky, zmnožující autorství o „s přispěním…“.
Oč jde? Petr Syrovátko a jeho stavební firma Syner mají největší podíl na tom, že o Liberci se dnes hovoří jako o městě s největší korupcí a nejintenzivnějším propojením politiky a podnikatelské lobby. Na toto téma se v textu objevilo několik temných náznaků – že Syrovátkovi přezdívají liberecký Berlusconi, protože vlastní regionální noviny a televizi, že primátor je jeho dobrý známý a že liberečtí radní se byli podívat na arény v Kanadě a v USA. Syrovátko ovšem potvrdil, že jeho novináři jsou objektivní, radní si cestu platili sami, na aréně Syner nezbohatne a město na ni sehnalo půl miliardy. Celkově vzešel obrázek ambiciozního podnikatele, který začal od píky, vášnivého milovníka hokeje, oddaného a cílevědomého sponzora.
Nechápu. Když už rozhovor se Syrovátkem také o médiích, proč bez otázek na téma, že s ním v představenstvu mediální společnosti dlouhodobě seděl Petr Pernička z Agroplastu a byl tam veden ještě v době, kdy už byl na útěku stíhaný pro podezření, že je jedním z největších evropských pašeráků zbraní? Či o tom, že nejenom nemají Syrovátkova média v určitých kruzích právě pověst objektivních sdělovacích prostředků, ale že liberečtí novináři hovoří i o tom, že Syrovátko přímo ovlivňuje i politiku některých nezávislých regionálních listů? Proč se o primátorovi hovoří jako o „dobrém známém“ a nedodá se, že na radnici odcházel z pozice ekonomického ředitele Syneru? Proč chybí byť i zmínka o tom, že objem veřejných zakázek, jež dostává Syner, je v kraji předmětem neustálých polemik a sporů? Proč se nic nedozvíme o tom, že projekt výstavby arény rozpoltil libereckou radniční koalici, že radní si výlet za arénami zaplatili až poté, kdy věc skandalizovali novináři – mimo jiné z MF Dnes! - , že město „našlo peníze“ prostřednictvím úvěru mimo standardní postupy výběrového řízení, že nyní jeho celkové zadlužení přesahuje výši celoročního rozpočtu a město ručí rozpočtem i majetkem, že celý projekt i způsob úvěrování připravil Syner, že pro stavbu hlasovali také tři zastupitelé (ODS) přímo placení skupinou firem Syner a dva další za ČSSD, kteří zase reprezentují jinou stavební firmu, jíž Syner slíbil v projektu spoluúčast?
Nikoliv, netvrdím, že lze Syneru a místním politikům především z ODS prokázat nečistou hru. Tvrdím však, že lze prokázat novinářům, že podali nesmyslně zkratovitý a jednostranný obrázek.