Otázka perspektivy aneb U nás v Praze

Napadl sníh. Ranní zpravodajství ČT z prvního – pondělního - dne plného sněhu však zaznělo docela jinak: Tak nám v Praze napadl sníh… Redaktoři ČT se strhanými tvářemi sdělovali národu, že na pražských komunikacích nastala kalamita a - hrůzo hrůz - letiště Ruzyně od tří hodin od rána zastavilo pod vlivem přívalů sněhu provoz.

Napadl sníh. Ranní zpravodajství ČT z prvního – pondělního - dne plného sněhu však zaznělo docela jinak: Tak nám v Praze napadl sníh…
Redaktoři ČT se strhanými tvářemi sdělovali národu, že na pražských komunikacích nastala kalamita a - hrůzo hrůz - letiště Ruzyně od tří hodin od rána zastavilo pod vlivem přívalů sněhu provoz. Zpravodajský vstup končil záběrem Nuselského mostu a dalších pražských komunikací, kde se auta již proháněla na odklizených silnicích a reportérka radostně sdělovala lidem celé země, že nyní jsou v Praze překážky v dopravě již odstraněny.
Začalo mi být stydno, neb jsem si vzpomněla na přátele na severní Moravě, kamarády na Šumavě, a příbuzné na Vysočině. V tuto chvíli se zpravodajství buď smějí, nebo naštvaně vypínají televizor. Popřípadě – a to je nejpravděpodobnější - jsou v zaměstnáních, kde nemají čas sledovat zpravodajství. Naštěstí. A přesto, až zase vyjedu mimo Prahu – za přáteli na severní Moravě, kamarády na Šumavě a příbuznými na Vysočině, budu se snažit maskovat ostravskou značkou na autě a tvrzením, že nebydlím v Praze, ale za Prahou, abych ze sebe smyla stigmatizaci „Pražáka“. On totiž pohled z druhé strany republiky všechny pražské „kalamity“ neveselým způsobem karikuje do pozice zhýčkaného mazánka vyrůstajícího ve skleníku svého světa, naprosto odtrženého od reality, jež je mnohem rozsáhlejší než miniaturní plocha skleníku. Protože dokud se obyvatelé Prahy budou tvářit jako nejlepší, nejdokonalejší a vševědoucí, nelze se divit, že od vzdálenosti deseti kilometrů za hlavním městem se slovo Pražák stává dokonale hanlivým přívlastkem s veškerým pohrdáním, které mu zbytek republiky může dát najevo. Praha totiž zůstala v kalamitě pouze pár ranních hodin, zatímco zbytek republiky je v ní převážně doteď… Jenže pražské celostátní zpravodajství se dívá skrze Prahu. A neplatí to pouze o sněhu.