Lisperné hrádky s demagogií

Tentokrát musím po anglosaském logikumilovném způsobu vysvětlit nejprve metodu. 1) Ještě si nevšímejte titulku, i když je samozřejmě provokativní právě proto, aby vás přilákal. Vysvětlím později. 2) Chtěl jsem tentokrát napsat o nějaké skutečně výrazné události či osobnosti tohoto týdne. Nabízela se jich spousta ...

Tentokrát musím po anglosaském logikumilovném způsobu vysvětlit nejprve metodu.
1) Ještě si nevšímejte titulku, i když je samozřejmě provokativní právě proto, aby vás přilákal. Vysvětlím později.
2) Chtěl jsem tentokrát napsat o nějaké skutečně výrazné události či osobnosti tohoto týdne. Nabízela se jich spousta. Do play off se dostal například ministr Dostál a další čeští politici za svoji odhodlanou hysterii, s níž chtějí zasahovat do práce soudů. Dostali se tam Vacek, Opočenský, Hašek i Tony Blair. Ale:
3) Téměř vyhrál jeden svěřenec a kamarád mé dcery, která minulý týden byla jako praktikantka na výletu s hendikepovanými dětmi. Tenhle sympatický mladík je mentálně retardovaný a má vypěstované vynikající obranné mechanismy – často se ptá “víš jak to myslím”. A zejména: když přestane rozumět běžnému tempu rozhovoru říká “to je demagogické”. Většinou je pravda na jeho straně, aniž my “normální” o tom samozřejmě víme, nebo alespoň přemýšlíme. Většinou totiž opravdu nikoho moc nezajímá, jak to ten druhý myslí. A demagogičtí jsme ve svém zájmu nebo z neznalosti také mnohem častěji než bychom si chtěli připustit. Takže:
4) Vyhráli novináři. A trochu i Jiří Vacek, který zřejmě není inženýrem, což se objevilo na titulních stránkách internetových serverů v pondělí a v úterý to asi bude už i na předních místech v novinách. Panečku to je informace! “Vacek není inženýr” Dovedu si představit řadu lidí – možná i kolegů z redakce? – kteří si řeknou: no, že není inženýr je úplně jedno, protože je to úplný …Ale:
5) Nejde samozřejmě jenom o ten titulek. A nejde jenom o Vacka. Jde o tohle: dva různé servery – Novinky a iDNES – přinesly k Vackovi hodně odlišné informace. Jedni tvrdili, že Vacek dostudoval nějakou školu v Německu, myslel si, že jeho absolutorium je převoditelné na tuzemský titul Ing a když se dozvěděl, že není, přestal titul užívat. Tedy: žádná velká senzace. Druzí tvrdili, že Vacek podvodně užíval titul, který nikdy nezískal, že ani tu školu asi nedostudoval a že dokonce sám říká větu, kterou považuji za součást zlatého fondu českého folkloru: “Nevěděl jsem, že nejsem inženýrem”. (A obojí přitom vycházeli z článku, který už předtím vyšel v Týdnu) Ti druzí také napsali titulek – “Opočenský: další sex s nezletilou”. Bez důkazu. Vědí toho víc než soud. No prostě, novináři. A taky napsali o jeho “hrádkách” s nezletilými děvčaty. Tím se dostávám konečně:
6) K titulku. “Hrádky” tedy nejsou můj překlep. Demagogii jsem už vysvětlil. A lispernost jsem si vypůjčil od autora Alenky v říši divů. Od dětství mně utkvěly skvěle přeložené verše z téhle knihy: lisperní jezeleni se vírně vrtáčeli v mokřavě. Na rozdíl od většiny textů v médiích to má smysl.
Tak dobrou noc.