Nezničitelný Pelta, neuvěřitelný Křetínský

Nekonečný je příběh fotbalového šíbra kdysi Jablonce a dnes Sparty – Miroslava Pelty, jenž si rád říká sportovní ředitel. Abychom si vyjasnili pojem šíbr, tak to je člověk, který dokáže zařídit cokoliv. Co to znamená ve fotbale, je jasné. Proslulý šíbr Pelta se nedávno navíc proslavil „historickým“ výrokem, v němž přiznal korupční jednání, ale vedení Sparty nemá odvahu dát mu výpověď. Možná až někoho zavraždí. Ale ani tím si nejsem jist…


Léta byl v tisku kritizován za konflikt zájmů, že pracuje současně pro dva kluby. Ale nevadilo to jak fotbalovému svazu, tak ani Jablonci či Spartě, kam ho přetáhl Vlastimil Košťál, když letenský klub koupil pro bavorské vlastníky. Na otázku, proč jste angažoval právě Peltu, mi někdejší letenský prezident odpověděl, že sám o fotbale nic nevěděl a on mu byl doporučen coby znalec. Dodal, že bez něj by Spartu nezvládl; otázka mu ale zjevně nebyla po chuti.
Že byl pan Pelta často spatřen v bistrech u dálničních benzinek na kávě s prvoligovými rozhodčími, je normálka. Mnohem poutavěji zní historka z Jablonecka: do města bižutérie zavítal před časem jiný fotbalový boss, aby s Peltou v jedné z jeho restaurací cosi upekli. Když se rozloučili, host odešel, ale hned se zuřící vrátil. Z parkoviště mu za bílého dne ukradli Audi… Nebyl to však problém. Pelta učinil něco telefonátů a pak se hostu omluvil s tím, že za chvíli bude vše o.k. A bylo. Pan Pelta má totiž styky i s jabloneckým podsvětím.
Půl roku se vyšetřovaly v korupční aféře odposlechy Sparty. Peltovo jméno zaznívalo, ale nakonec prý nebylo proti němu dostatek důkazů. Fotbalový národ (asi i s čestnými sparťany) se musel smát. Nedávno Mf DNES otiskla odposlech hovoru Pelty s králem korupčníků Horníkem ze Žižkova. Sparťanský šíbr pronesl výrok o „cinknutých zápasech“ Sparty, čili podplacených. Na novinářský dotaz to pak nerad připustil, ale slíbil vysvětlení. Asi by ale na ně intelektuálně nestačil, a tak po dvou týdnech nechal vše vysvětlit šéfovi Sparty Křetínskému. Ten pak Lidovým novinám věšel bulíky na nos: pan Pelta je mimořádně empatický, a proto dokáže říci to, co chce druhý slyšet, čili takto Horníka provokoval.
Neuvěřitelná obhajoba z úst Křetínského má prostý důvod: nepřipustit, že mistr z Letné podváděl, tudíž mu titul nepatří, takže nemá právo hrát Ligu mistrů. S tímhle neseriózním jednáním je ale spojeno jméno majitele klubu, finančního gigantu J&T . Jestlipak se tím vrcholný management firmy zabývá?