Langer jako generátor kriminality

Langer jako generátor kriminality

Langer jako generátor kriminality

Ministr vnitra projevil mimořádnou míru ignorance v řešení problematiky neplatičů.

Budeme-li postupovat, jak radí, otvíráme dveře k moci Dělnické straně. Pokud se bude ministrův recept aplikovat, tak mimořádně naroste kriminalita nejchudších Romů z ghett.
Ivan Langer se v neděli na Primě zastal chomutovské starostky Ivany Řápkové v silně kontroverzní záležitosti, která v Chomutově fungovala: Exekutoři neplatičům zabavovali peníze hned u pokladen, kde se vyplácely sociální dávky. „Ten obecný koncept považuji za správný a v tomto má paní primátorka moji plnou podporu,“ řekl Langer. „Nelze zavírat oči před tím, že jsou lidé, kteří parazitují na systému, kteří se smějí těm, kdo chodí do práce, a sami jsou doma, jen pobírají dávky, neposílají děti do škol, a ještě mají pocit, že by se o ně měl stát starat,“ dodal.
Ten obecný koncept, jehož se ministr zastává, je jednoznačný generátor kriminality. Jde o populistický výrok, kterým se Langer chytá ve společnosti aktuální nelásky k Romům a jenž by, přiveden do praxe, výrazně zvýšil interetnické napětí v zemi. Pokud budou Romům z ghett zabavovat peníze, které dostávají od státu na jídlo, exekutoři, nebudou ti lidé, co zůstanou zcela bez prostředků, hladovět. Ti postižení nejchudší půjdou (jako už ostatně několikrát) k úžerníkům, lichvářům, aby měli co jíst. V horším případě se zapojí do trestné činnosti, stanou se z nich „magneti“, zloději železa, nebo někoho bací za rohem a vezmou mu peněženku.
Každopádně – hlady nezůstanou, a i když zdánlivě pravicová myšlenka zní, že si za to mohou sami, je to fajn pravicové, ale poněkud blbé. Myšlenka totiž neřeší, jak má romská matka
se čtyřmi dětmi na krku uvařit oběd.

Výsledkem Langerem podpořeného řešení bude obecný nárůst sympatií veřejnosti k patologiím typu Dělnická strana nebo sice o stupeň přijatelnější, ale stejně nepřijatelná Národní strana. Dočkáme se ostře rasistických poslanců, dočkáme se (možná úspěšněji než v Janově pojatých a dotaženějších) protiromských pogromů a na oplátku se dočkáme vzniku Romských Tygrů, ozbrojené organizace mladých Romů dohnaných k sebeobraně nárůstem násilného rasismu ve společnosti.
Pan ministr Langer možná nepostřehl, že všichni jeho podřízení na ministerstvu, jeho zaměstnanci, dostávají každý měsíc trhací knížečku, na které je vytištěno jméno zaměstnance a příslušný počet (měl-li či neměl-li zaměstnanec dovolenou) stravenek. Ty se dají v restauraci nebo samoobsluze vyměnit za jídlo, ne už za alkohol nebo cigarety. A zcela stejně – což by měl i ministr vnitra, nejen sociálních věcí, vědět – má být vyplácena sociální podpora. Formou poukázek na jídlo a oblečení. A stačí malá tiskařská změna, aby na každé stravence bylo vytištěno jako na celé knížečce, a prodavač bude mít právo prověřit totožnost platícího, čímž se zabrání tomu, aby chudí stravenky prodávali. Ne zabavovat neplatičům státní peníze! Vůbec jim ty peníze nedat, dát jim jen jídlo, což je v jedenadvacátém století nezbytné, a stanovit civilizovaný splátkový kalendář, jak své dluhy splatí. Když nesplatí, vyhodit je z bytů. Pan ministr ale tohle – přiznávám, je to složité, dlouhodobé, drahé a samozřejmě ne stoprocentně účinné racionální řešení – nechce vědět a háže (skororasistického) machra, který se blýskne jednoduchým rázným řešením před natvrdlíky vybavenými volebním právem.