Jak správně škodit

Grafitti (mezi které patří i stickers, streetartové samolepky) se obvykle považují za zlo a grafiťáci za škůdce. Je to pitomost, když se vylepuje a sprayuje na správných místech, jde o umění.

Grafitti (mezi které patří i stickers, streetartové samolepky) se obvykle považují za zlo a graffiťáci za škůdce. Je to pitomost, když se vylepuje a sprayuje na správných místech, jde o umění.
Díky nové imagemakerce veve Huli a artdirektorovi Reflexu Marku Pistorovi (viz též Živel - veverky jsou oblíbeny i v kruzích těch nejvýznamnějších intelektuálů, grafiků a cyberumělců!!!) jsou konečně k dispozici tolika čtenáři žádané samolepky veverky Huli!
Stahuj, tiskni, vylepuj! Více veverek!
Download podkladů pro tisk 1 samolepky – cca 12×12 cm, 135 kb, ve formátu jpg
Download podkladů pro tisk tisk 2 samolepek na formát A4 – cca 17 MB – pdf
Stahovat si je a tisknout na samolepicí (doporučuji transparentní) folie lze na každé lepší domácí tiskárně, náklady na toner a transparentní papír dejte do nákladů skutečnost, že každá veverka něco stojí. Je třeba mít na paměti, že takové samolepky jsou vhodné do interiéru, ven jen na místa chráněná před deštěm a otěrem. Myčka potisk z folie z auta smyje na jedno umytí...
A jak vylepovat, abychom neškodili? Nejde jen o etiku - nalepujeme-li na nesprávných místech, nemá samolepka větší životnost než pár hodin, takže výlep ztrácí smysl. Na ulici prostě nebude, lidi ji neuvidí Takže k pravidlům konkrétněji:
Především - je snadno poznat plocha, kterou chce mít majitel naleštěnou. Tam samolepka nepatří, protože jednak majitele na....., za druhé ji okamžitě odstraní. Prostě - nepatří kamkoliv, kde by mohla cokoliv hodnotného a udržovaného poškozovat, byť jen vizuálně.
Úplný zločin je pak nalepovat samolepky na líc dopravní značky, neboť značka pak nejde přečíst a řidič může nabourat.
Rub dopravní značky, na kterém jsou stejně nalepeny dvě či tři samolepy s technickými údaji, nabízí místa dost - jen nesmíte přelepit ty "technické". Když vás při tom chytí, devět z deseti výtvarných kritiků před soudem odsvědčí, že jste věc nepoškodili, ale esteticky zhodnotili! Stejně tak sloupy pouličního osvětlení a dopravních značek, kde bývají nalepeny inzeráty místních řemeslníků a zatykače na zaběhlé psy, nabízejí místo, kde samolepka nic nepoškodí, nikoho nenaštve a nikdo kromě zlodějů ji nesundá.
Dočasné plechové ohrady jsou dobrým místem. Ale jen ty orezlé, zanedbané, ve špatném technickém stavu, ne ty noblesní s logy stavební firmy. Ta totiž nechá samolepky okamžitě sundat.
Kde si je nalepíte doma v interiéru, je čistě vaše věc. Například já je mám všude.