Proč je fotbal zábavou primitivů?

Jako člověk, kterého sport skutečně nezajímá, jsem jej vždy vnímal jako jednolitou masu stejných nezábavných činností různého typu, která je sledována stejným typem lidí. Proto jsem - ač se ke sportovnímu dění jinak nedostanu - mistrovství světa v hokeji ve Vídni a účast českých fanoušků na něm bral jako milou šanci vrátit hlavnímu městu rakouskouherské monarchie všechno, co jsme od nich za Habsburků vytrpěli. Bydlím totiž na doslech od stadionu Sparty a vídám jak její fanoušky, často naziskinheads, tak jejich konkurenty...

- to jak policie žene baníkovce zpátky do vlaku na fajně Bazala. P..čo BANÍÍÍK!!!
Takže jsem samozřejmě předpokládal, že čeští hokejoví fanoušci C.K. stolici srovnají se zemí.
Dle všech dostupných otevřených zdrojů bylo jediným násilným incidentem ze strany českých fanoušků v mistrovství světa to, že rozbili hubu pasákovi, který fackoval prostitutku. Prostitutku, ale pořád dámu - a za to se holt dává po hubě. V incidentu účastněným českým hokejovým fanouškům bez jakékoliv ironie děkuji za vynikají reprezentaci naší země. Přál bych si, aby se o Češích říkalo, že za fackování žen dávají přes hubu. I když jsou to k..rvy.
Jinak se nestalo násilného nic a špatného vůbec nic. Jak je to možné? Pozápasové násilí zjevně, jak ukázalo mistrovství světa v hokeji, nesouvisí s masou shromážděných ani s tím, že sledují sportovní utkání. Ono mistrovství světa - i když mne fakt nezajímá - bylo stejně legitimní zábavou jako Million Marihuana March, shromáždění za legalizaci konopí. Ani jedna, ani druhá akce nikoho neohrožuje a neomezuje, fanoušci sice trochu řvou a kuřáci trávy smrděj kouřem, ale máme demokracii!
Takže důvodem a příčinou sportovního násilí zjevně není sportovní zápas sám, ale lidé, které ten konkrétní sport přitahuje a kteří na něj chodí.
Ale proč násilnické primitivy přitahuje ausgerechnet fotbal, fakt nevím...