Neplivej, nevyplivuj, nezahazuj, nemoč…

Neplivej, nevyplivuj, nezahazuj, nemoč…

Neplivej, nevyplivuj, nezahazuj, nemoč…

Ve slušné společnosti by nikoho nenapadlo plivat na chodník, utrousit na zem obal od zmrzliny nebo žvýkačku, ani ulevit si na roh domu. Ale asi žiji v dost neslušné společnosti, protože Praha je lidskými i zvířecími výtrusy nepěkně zaneřáděná. Proto se magistrát rozhodl potírat nepatřičné chování zbrusu novou vyhláškou.


Ač kuřačka, nikdy jsem neodhodila vajgl jinam, než do odpadkového koše. Když v docházkové vzdálenosti žádný nebyl, nedopalek cigarety šel se mnou dál stejně tak jako třeba prázdná láhev od pití. Jenže to, co je samozřejmé v přírodě, tedy že batoh s „odpadky“ donesu domů, odmítám v hlavním městě.
Košů je málo a navíc běžně přetékají smetím. Ale to nikoho, zdá se, nezajímá.
Co tedy nová vyhláška sleduje? Naplnit městskou kasu? Pronásledovat bezdomovce, drogově závislé, či krmiče holubů a lepiče plakátů?
„U problematických lidí budeme nekompromisní,“ nechal se slyšet v MF DNES náměstek ředitele městské policie Ludvík Klema. Předpokládám, že ani on nevěří, že by bezdomovec nonšalantně vytáhl z kapsy tisícovku a zaplatil pokutu za zašlápnutý oharek cigarety.
V čem tedy tkví Klemova nekompromisnost vůči problematickým lidem? Vyveze je za město nebo zavře? Možná si myslí, že jim vrazí koště do ruky …



Odkazy:

Dnes začala platit nová pražská vyhláška o čistotě (Magistrát hl. m. Prahy, 1. 7. 2008)
Vyhláška o udržování čistoty na ulicích a jiných veřejných prostranstvích ((Magistrát hl. m. Prahy, 1. 7. 2008)